2023. jún 29.

Elhagyatva: Golf Club Imperial

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Golf Club Imperial

Itt már nem kell lyukra lőni!

img_8928.jpeg
Egy elhagyatott hely mellett találtunk rá teljesen véletlenül a Golf Club Imperial-ra. Úgy tűnik, mintha csak tegnap hagyták volna ott. Sajnos a történet ennél sokkal bonyolultabb és a körítés is felháborodást okozhat.

img_8921.jpegA Zala (vár)megyében található Golf Club Imperial iránt elég nagy volt a felfordulás. Teljesen véletlenül találtunk rá a helyre, nem az volt az úticélunk, mégis akarva-akaratlanul belebotlottunk. 

Mi is a Golf Club Imperial?

A hivatalos weboldalon az alábbi bemutatkozó szöveg áll:

1999-ben alapította tulajdonosunk és elnökünk KR. Helmut Kröpfel a Golfclub Imperial Balaton Sportegyesületet, azzal a céllal, hogy egy olyan golfpályát üzemeltessen, amely egyesíti a golf sportot, a Balaton régiójának szépségét és az páratlan élményeket. Klubtagjainkat és vendégeinket 2009 óta várjuk a több mint 70 Hektáros területen vendégül szabadidejükben.

A Golfclub Imperial a Balaton nyugati medencéjének a legszebb részén, Keszthely és a történelmi szigligeti öböl között fekszik. A klasszikus linkscourseként épült vízparti pályát szakaszról-szakaszra végig kíséri a Balaton lélegzetelállító panorámája. A pályadesign, a szél valamint a változatos parti domborzat jelent egyben egy élvezhető pályát és kihívásokat minden játékos számára. A turisztikai környezetnek köszönhetően a Golfclub Imperial Balaton egyben jelent golfozást, páratlan programokkal tüzdelt élményeket és Balaton parti kikapcsolódást a saját klubstrandunkon.

img_8926.jpeg

Mikor alább hagyott a golf mánia, nem úgy jöttek össze a tervek ahogy az el lett képzelve, kezdődtek problémák...  Nagyon előre szaladtunk, úgyhogy kezdjük az elején! A történetünk 1989-ben kezdődik, ahol a kiskunhalai építőipari vállalathoz került a becehegyi terület egy része a karmacsi tsz-től, aki golfpályát és üdülőt tervezett ide. 

img_8925.jpeg

Majd az 1990-es években Helmut Kröpfel több telket is megszerzett és 4 hektárra lett építési engedély is 1996-ra. Ezzel a beruházással a helyiknek még nem volt problémájuk. Nagy zöld terület és még a pénzes turistákat is bevonzhatja. 1997-ben megszerezték a strandot is, de azzal a feltétellel, hogy a helyiek használhatják (információink szerint a mai napig ők gondozzák). 1999-ben megalakult a Golfclub Imperial Balaton Sportegyesület.

img_8934.jpeg

2009-ben már fogadtak vendégeket az akkor még 9 lyukú golfpályán. Sokáig fejlesztették és szépítették a pályát, amíg az osztrák tulajdonos át nem adta gyerekeinek a bizniszt. Őket annyira már nem érdekelte a golf, kezdtek elmaradni a turisták is sőt, a 2019 szezonra már ki sem nyitottak. Viszont a területet az értéke miatt - hogy ne vesszen kárba - elkezdték eladásra hirdetni. Ez az ami elkezdett botrányt kiváltani, pontosabban a Balaton-parti, 18-lyukú golfpálya hirdetés szövege melyben az alábbi áll:

A teljes ingatlan területének 10%-nyi része építhető be. A különböző területek beépíthetősége változó. A kisházas üdülőterületre további 48 ház építése engedélyezett, az épületek darabszámára vonatkozóan azonban nincs előírás, a beépítési % az irányadó. Jelenleg csak annyi ház építhető a területre, ahányra jogerős építési engedély van. A településrendezési terv módosításával más területre és több épület is építhető.

img_8933.jpeg

A 6,5 millió euróért hirdetett 69 hektáros terület eladósorba kerülése megrémítette a helyieket, féltették a nyugalmukat és a környezetüket ami teljesen érthető, hiszen ez a rész messze nem egy forgalmas vagy tömegtől zajos terület. Kirándulóhelyek építésébe belementek volna, mert a kirándulók megismernék a helyi élővilágot és marad a “zöld nyugalom” . 

img_8932.jpeg

Az önkormányzat 2018. június 5-én tárgyalta a terület átminősítését lakóövezetté, valamint az új házak megjelenését. Végül korlátozásokkal egyetértve egyhangúlag elfogadták a javaslatot. A döntés értelmében az épületek maximum 20 százalékos beépíthetőséggel és legfeljebb hat lakóegységgel rendelkezhetnek. Ezt az önkormányzati döntést 2020 januárjában megerősítették egy településrendezési szerződés megkötésével. Ekkor a polgármester mellett csak négy képviselő volt jelen és támogatta a döntést, ami megegyezik az értesüléseinkkel, miszerint két képviselő nem támogatta az ügyet. A beruházónak kötelezettségei is vannak a településképi rendelet, az arculati kézikönyv és az építési szabályzat módosításai tekintetében. Emellett a beruházónak el kell végeznie a part felé vezető út felújítását, valamint át kell adnia egy területet az önkormányzatnak a kerékpárút megépítéséhez.

img_8929.jpeg

Már 2023-at írunk és nem történt semmi. A Golf Club Imperial előtt az idő is megállt. A térkő gazosodik, ablakok koszolódnak, a terület nagy része elhanyagolt, a golfpálya teljesen felismerhetetlen. Az épületbe feltehetőleg még azért nem törtek be mert kamerák és riasztó védi. Azonban a melléképület mind a két fa ajtaja be van szakítva és feltehetőleg az értékek már eltulajdonítva. Eladó tábla sehol nem található és a hirdetésekre is még rá lehet lelni. Feltehetőleg a közösség elérte célját és így nem volt olyan befektető, akinek így megérne (mai árfolyamon) közel két és fél milliárd forintnak megfelelő összeget.

Képek: 

Forrás: 24.hu, Golfclub Imperial Balaton, Immocenter

Szólj hozzá

balaton sport megye zala botrány képek magyarorszag club kirándulás egyesület elhagyatott hobbi gyenesdiás balatongyörök szellemváros imperial abandoned ereje szellemház vármegye urbex golfclub Golf magyarorszagon szellemkastély közösseg elhyagatva