2023. máj 09.

Kremsier-kastély

írta: KalandZóna
Kremsier-kastély

Amikor a természet legyőzi az építészeti remekművet

img_5805_copy.jpg
Éppen Barcs felé jártunk, amikor úgy döntöttünk, hogy meglátogatjuk a Kremsier-kastélyt. Elképesztően szomorú látvány fogadott minket...

10686824_324187047752116_6464527834312169631_n_1.jpg

Az egykori Kremsier-kastély Barcs egyik szegregáció által sújtott területén található. Az épületet eklektikus (neoreneszánsz) stílusban építették 1880 körül, és azóta műemléki védettség alatt áll. A kastélyt eredetileg a Kremsier család építette, akik a 19. században jelentős földbirtokosok voltak Barcs környékén.

img_5819_copy.jpg

Az épület jelenleg sajnos romos állapotban van. A tetőszerkezet teljesen hiányzik, és az összes nyílászáró eltűnt. A falak omladoznak, és az épületet életveszélyesnek nyilvánították, így tilos belépni. Se kerítés, őr vagy tábla nincs kint, igazából szükség sincs rá. Mi be merészkedtünk, de a természet és az idő kegyetlenül elbánt a hatalmas kastéllyal. Falak éppen még állnak persze csak részben. Semmi érték vagy emlék nem lelhető fel egyik szintjén sem az épületnek.

img_5821_copy.jpg

Sajnos a Kremsier-kastély állapota az évek során romlott, mivel az épületet magántulajdonosok vásárolták meg, akik nem tudtak megfelelően gondoskodni róla. A korábban gyönyörű épület most egy romos kísértetkastélyként áll az utca túloldalán, amit mára teljesen benőtt a növényzet, alig észrevehető, mi is elmentünk mellette.

Az épületnek azonban van egy hosszú és érdekes története, és a helyiek nagyon szeretnék, ha újra feléledne. Az egykori Kremsier-kastély jelentős szerepet játszott Barcs történetében, és a városi közösség szerint az épület helyreállítása egy fontos lépés lenne a város szegregációból való kilábalása felé.

img_5809_copy.jpg

Bár jelenleg nincsenek tervek az épület helyreállítására, a helyiek reménykednek abban, hogy a Kremsier-kastély egy nap ismét szép és hasznos épület lesz Barcs városának életében, de ezt sajnos jelenlegi állapotában rendkívül nehéz és költéges lenne kivitelezni.

Kremsier történelem:

Az épület tulajdonosa Kremsier Károly (1918-1988) volt, aki házaló kereskedőből lett földesúrrá, ami nem kis teljesítmény. Mindezek mellett művészet pártoló volt és a helyi (barcsi) első neológ zsidó hitközösség megalapítása is az Ő nevéhez köthető.

img_5828_copy.jpg

A kastély mellett megtalálható volt istálló, egy gőzmalom és egy szeszgyár is, amelyek sajnos a tűz martalékává lettek. Az istálló tűzesetéről Somogyvármegye c. lapban tesznek említést:

Nagy tűz egy pusztán. Óriási tűz pusztított szombaton délelőtt Belcsapusztán.

Kremsier Károly uradalmában, amely órákon át a legnagyobb veszedelemmel fenyegette Kremsier Károly nagy szeszgyárát és gőzmalmát is.

 A tűz az uradalom egyik istállójában támadt, állítólag a villamos vezeték rövidzárlata miatt.

A fölcsapó lángok a szélben hirtelen terjedtek tova s az istállókat hatalmas tűz tenger árasztotta el. Az egész puszta népe a gyár személyzetével együtt a legnagyobb erőmegfeszítéssel fogott a mentéshez. Az első föladat az állatok megmentése volt. Nagy nehezen sikerült is valamennyit kiszabadítani az égő istállóból. Csak másodsorban kezdhettek a tűz lokalizálásához. A barcsi tűzoltóságot telefonon kérték a vész helyén való megjelenésre.

Mire a csapat szivattyúival s fölszerelésével kiért a pusztára, a tűz már az istállók nagy részét elhamvasztotta; de azért még mindig nehéz munka várakozott reájuk. A kár jelentékeny, melynek legnagyobb része azonba* a biztosítás révén megtérül. A nap folyamán a járási hatóság részéről is megjelentek, hogy a tűz keletkezésének okát megállapítsák. Nincs kizárva, hogy a cselédek vigyázatlansága okozta a tüzet; de a legnagyobb valószínűség amellett szól, hogy a villamos vezeték szikrája gyújtogat a föl az istállót.

Azt, hogy a szeszgyár illetve a gőzmalom mikor égett le, sajnos nem tudni. Az épületről nem találni bővebb feljegyzést. A kastély műemlék védelem alatt áll és magántulajdonban van, azonban semmi látszata a gondoskodásnak, még a telken sem.

 

Képek:

 

 

Szólj hozzá

magyarország kastély elhagyatott elhagyatva urbex Somogy Kremsier