2023. sze 16.

Elhagyatva: Nagymarosi Szellemszálló

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Nagymarosi Szellemszálló

A Bős-Nagymarosi vízlépcső történetének egy darabja

img_0324.jpegEgy kis pihenés után vissza tértünk és szeretnénk egy újabb, érdekes helyet bemutatni nektek, mely nem más, mint a Nagymaroson található szellemszálló. A nagy felháborodást okozó Vízlépcső történetének egy darabja.

img_0224.jpegNagyon nem megyünk bele a politikába meg a dolgokba, mivel ez nem erről szól, de dióhéjban nem árt tudni az előzményeket, hogy megértsük az épület múltját.

img_0261.jpeg

A Bős-Nagymarosi vízlépcsőrendszer ma Magyarországon a rendszerváltás egyik szimbólumaként él a köztudatban, de a szakmai közösségekben továbbra sem egyértelmű a megítélése. Fontos tudni, hogy Szlovákia részben megvalósította terveit, így a Bősi erőmű jelenleg elektromos áramot termel. Azonban az építkezések közben rengeteg vita és tüntetés volt, amely megpecsételte a munkásszálló jövőjét is.

img_0267.jpeg

Az osztrák építőmunkásoknak készítették ezt a hatalmas hotel szerű épületet, mint munkásszálló. Viszont, amikor a Németh-kormány a kezébe vette a vízlépcsővel kapcsolatos politikai döntéseket, elhatározták, hogy azt nem építik meg. Így a munkásszálló elvesztette a funkcióját, pedig már teljesen kész állapotban volt, sőt már a recepció is működött.

img_0318.jpeg

Voltak tervek a hasznosításáról, hogy turisztikai központot létesítenek belőle, de ez nem történt meg. Majd később szóba került, hogy fogyatékos gyerekeknek csinálnak belőle otthont. Utána, hogy drogfüggőknek rehabilitációs központot létesítenek, majd felmerült a menekülttábor gondolata is. Egyikből sem lett semmi, mert a helyiek mindig közbe léptek.

img_0257.jpeg

Jelenlegi állapota borzasztóan elszomorító, hogy kész állapotban volt és mennyi minden lehetett volna belőle. De itt a videó és a képek, melyek mindent elárulnak. Nézzétek meg saját szemetekkel, mert ezt szavakba önteni nem nagyon tudjuk:

Videó:

Képek:

Szólj hozzá

kép youtube videó magyarország hotel kormány képek veszprém duna bős elhagyatott esztergom németh vízlépcső bőcs szellemváros magyarországon dunakanyar nagymaros elhagyatva urbex nagymarosi munkásszálló szellemhotel szellemszálló kalandzóna