2023. aug 02.

Elhagyatva: Hilton Hotel

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Hilton Hotel

Csipkerózsikát felébreszthetik?

img_9684.jpegSzomorú látvány fogadja az embert a Dunakanyar egyik csodálatos helyén, ahol egy félkész szálloda várakozik a sorsára. A helyet a Visegrád közelében találjuk, ahol egy meg nem épült Hilton szálló szürkén és borúsan áll a Gizellatelepen. Megmutatjuk, hogyan fest a jelenlegi állapotában az ötcsillagosra tervezett hotel Visegrádon, és hogy milyen sors várhat rá.

img_9687.jpegNem messze helyezkedik el a lepencei panoráma strandtól az urbexesek között "Csipkerózsika" nevet viselő hotel. Az 1960-ban bezárt Löffler-bánya területét 2004-ben egy korábbi befektető vásárolta meg azzal a céllal, hogy ott egy öt plusz egy csillagos szállodát építsen, amit a Hilton szállodalánc üzemeltetett volna. Az építkezés jogerős engedéllyel 2006-ban megkezdődött, de 2009-ben a gazdasági válság miatt leállt.

img_9689.jpeg

Ekkorra a pincén kívül tizenhárom szint magas vasbeton váz már elkészült és a homlokzati nyílászárók és a burkolat egy része felkerült a házra. Emellett a belső gépészeti munkálatok is folyamatban voltak, azonban 2009 őszén a kivitelezők elhagyták a területet, szálloda építését először bizonytalan időre felfüggesztették, majd ezt követően 2012-ben a Hilton visszalépett a projektből és néhány évvel később elindult a beruházó cég felszámolása is.

img_9695.jpeg

A nemzeti park területén található, Börzsönyre és Dunakanyarra néző szálloda eredetileg gyógyvizes szolgáltatásokkal is rendelkezett volna, és a korábban aláírt szerződés értelmében évi 25 ezer köbméter vízhez jutott volna. A közel két hektáros területen álló szálloda csak nagyjából a fele épült meg, tehát még rengeteg munka áll előtte.

img_9697.jpeg

Az épület állapotáról 2016 augusztusában az eredeti tervezők által szakvélemény készült, amelyben az eredeti tervek alapján az épületszerkezeteket listázták és állapotukat felmérték. Az ingatlan 2019-ben új tulajdonoshoz került, és ekkor új tervek születtek, amelyekhez új, máig érvényes jogerős építési engedélyt adtak ki. 2021-ben újabb tervezési programot indítottak, amihez módosítani kell az építési engedélyt és új előzetes vizsgálati dokumentáció is szükséges.

img_9701.jpeg

A tervezett épület koncepcionális leírása alapján a volumen jelentősen csökken, azonban négycsillagos superior minősítésű szálloda lesz. A wellness, konferencia és étterem változatlanok maradnak. Az új tervezési program mind a 2006-os, mind a 2019-es változatoknál kisebb alapterületű kialakítást kíván, ezért a meglévő szerkezethez nem terveznek új tömeget építeni, inkább bontás várható. Ezen kívül a funkcionális átalakítások mellett, a szerkezet állapota is indokolja a bontási munkálatokat.

img_9692.jpeg

Az alábbiakat tudjuk az új tervekről:

tömegformálás szempontjából fontos változtatás, hogy teljesen lebontják a 12. szintet és a 11. szint egy részét, valamint a földszinti bejárathoz vezető rámpát és a hozzá tartozó földszintes építményeket. Az épület körüli terület rendezése során a parkolókat szabad térben helyezik el, amelyeket az épület fog körülölelni. A meredek terepen az eredeti terepviszonyokat igyekeznek visszaállítani, és a természetes erdei környezetet rehabilitálják. Az épület tetőit intenzív zöldtetővel fedik le. 

exterior-7th_floor_view_copy.jpg

A szálloda belső funkcionális elrendezése az adottságokhoz igazodva konzisztensen kialakítható, így a nagy egységek, mint a főbejárat, wellness részleg, konferencia termei és szobák, az eredetileg tervezett helyükön maradnak. A tervezett kisebb módosítások a következők lesznek: A pincében nem épül parkoló, a lobby bejárat felőli oldalát részben beépítik. A wellness részlegen a meglévő medencék és az új medencék kialakításához szükséges födémszakaszokat lebontják. Az oldalsó szárnyak lépcsőházait csak a pince, földszint és az első szinteken használják, a többi szinten gépészeti helyiségek lesznek, vagy lezárják. A 7. szinti tetőteraszon egy privát fürdőteraszt terveznek kialakítani medencékkel, szaunákkal és szezonálisan üzemelő bárral, míg a 11. szinten elnöki lakosztályt, skybart és tárgyalótermet alakítanak ki.

exterior_birds_eye_02_copy.jpg

Az előzetes vizsgálati dokumentációban a jelenlegi épület volumencsökkenésének terve mellett azt írják, hogy a felső szintek bontása révén a wellness-funkciót a már meglévő épületrészben alakítják ki. Nem épül fedett parkoló sem területen belül, sem területen kívül, és az erkélylemezeket egységesen visszaépítik. A szobaszám 214-ről 205-re csökken, a korábban 3500 négyzetméterre tervezett wellness-részleg területét pedig 2000 négyzetméterre redukálják. A parkolókból is kevesebb lesz, területen belül 147, területen kívül pedig 58+1. A beépítettség 23,36 százalék helyett 19,40 százalékra csökken, az átlagos számított épületmagasság pedig 11,60 méter helyett 10 méter lesz. Ugyanakkor a zöldfelület aránya nőni fog, 46,63 százalékról 48,34 százalékra emelkedik.

food-earth_restaurant_c1_02_copy.jpg

Mostanáig minden jel arra utal, hogy a Löffler-bánya külszíni fejtésének helyén található, a helyiek által csak üveghegyként emlegetett épülettöredék befejezése felett a dán formatervező-belsőépítész-zenész-producer zseni, Johannes Torpe irodája fog őrködni. A tervezőiroda honlapján már csak 210 szobássá emlegetett, négycsillagos minősítéssel rendelkező The Buda Resort projektről szóló leírásban nem szerepel a megrendelő kiléte. Azonban számos információ derül ki belőle, például az, hogy a hotel esetében sem fognak spórolni sem a minőségi alapanyagokkal, sem a terek méretével, mivel az épületnél kiemelt figyelmet fordítanak ezekre.

Jelenlegi állapot:

 

Johannes Torpe látványtervei:

Figyelem! Az épületet őrzik! Belépni szigorúan tilos és életveszélyes!

Forrás: Kormányablak, Építészfórum, Johannes Torpe Studios

 

 

Szólj hozzá

magyarország megye hotel veszprém duna szálloda hilton buda wellness elhagyatott visegrád masszázs esztergom fürdő parkoló spa szellemváros termál magyarországon dunakanyar csipkerózsika elhagyatva superior vármegye lakosztály urbex szellemhotel