2024. jan 03.

Elhagyatva: Juno Hotel

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Juno Hotel

A miskolci hullócsillag.

img_1721.jpeg

Plesz Antal által tervezett Juno Hotel, városi ikon és örökség. 1974-ben lett felavatva, modern és elengedhetetlen létesítmény volt Miskolctapolcán. Számtalan fontos és híres ember megfordult már itt, de napjainkba már belépni is tilos és veszélyes.

Miskolciak számára a szálló sok nosztalgikus emléket hordoz, amiért a város dicsőségét idézi fel. Az épület látványa ma szinte szívbe markoló, különösen azoknak, akik az 1970-es és 1980-as években éltek itt, számukra a Juno szálló szinte elválaszthatatlan része volt a fiatal kori élményeknek. Ebben az időszakban ez volt az a hely, ahová azok tévedtek, akik a kikapcsolódás iránt érezték vágyukat. Nem csak a turistáknak, hanem a helybelieknek is megfizethető szórakozási lehetőségeket kínált, így mindenki számára emlékezetessé vált.

img_1634.jpeg

1960 vége felé jelentősen megnőtt a szállásigény köszönhetően azoknak, hogy Miskolc addigra a második legnagyobb magyar várossá vált, a felélénkült turizmusnak sem volt elég mennyiségű minőségi szálláshely, a hatvanas évektől három évtizeden át megrendezésre kerülő filmfesztiválnak (ami a Miskolci Rövidfilm és Televíziós Fesztivál volt) és ebben az időszakban merült fel egy modern sportközpont gondolata is. Mindezen igények kielégítésére szerettek volna egy 250 fős szállodát is.

img_1720.jpeg

Az OTP 1964-ben felkérte az Északtervet, hogy tervezzen egy 200 ágyas családi üdülőszállót Miskolctapolcára, hasonlót a SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa) által országszerte építettekhez és ezt a feladatot Plesz Antalra bízták. 1969-re az épület központi tömege elkészült, de a munkálatok ezt követően leálltak. Az építkezés közben tulajdonosváltás történt és az épület a Hungarhotels tulajdonába került, aki 1993-ig volt a szálloda üzemeltetője. 

img_1680.jpeg
Ebben az időszakban kezdődtek el azok a sorsdöntő lépések, amelyek előre jelezték a Juno későbbi bukását. Az építkezés leállása és a tulajdonosváltás miatt az épület két évig félkész állapotban maradt, kitéve az időjárás viszontagságainak és a magas páratartalomnak. A már gyengült szerkezetre épült rá a végleges épület, amit az 1980-as években egyes szakemberek időzített bombaként emlegettek. A másik problémát a funkcióváltás okozta, mivel az eredetileg családi gyógyszálló más igényeket támasztott, mint egy kereskedelmi szálloda.

img_1711.jpeg

A 14 emeletes épület magasságához képest meglepően kevés szoba található benne, mivel az összes 108, emeletenként 10 kétágyas és a 2 háromágyas szobát a délnyugati homlokzatra helyezték, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a völgyre, a tóra és a fürdőre. Az északkeleti homlokzat kevésbé kidolgozott, szobák nincsenek, csak ablaksor. A gazdaságos működést nehezíti, hogy az épület nem rendelkezik teherlifttel a szálloda szintjein, csak a pince szintjét köti össze a konyhával. Ezért csak két automata személylift van, amit mind a személyzet, mind a takarítószerek és szennyestextil szállítására használtak napi szinten és ez a szállodaként való működés során problémát jelentett. 

1920_epiteszforum-ugy-maradt-a-plesz-antal-fo-muvekent-szamontartott-juno-hotel-1-250-2021-04-29-174422.jpg

A modern toronyszálló, amely új minőséget képvisel a helyiek szemében, kissé eltér a családi házas üdülőövezettől, mégis Miskolc büszkeségévé vált. A meredek lejtőre állított hídszerkezetbe illesztették a szállodai szinteket, alatta négy közösségi szinttel. A pincében szellőzőgépház található, felette raktárak, személyzeti öltözők és szociális helyiségek. A földszinten a recepció, mellette presszó és teraszkapcsolat, az első emeleten étterem, drinkbár, játékterem, matyó terem (melynek hímzett díszítései ma is láthatók) és terasszal, valamint a kiszolgáló konyhaüzem helyezkedik el.

img_1686.jpeg

Dufala József a város építészeti nívó díját megkapta a belső csigalépcsőkért, melyek a közösségi szinteket köti össze. A hátsó traktuson spirál formájú tűzlépcső fut. A domborzati viszonyok kihasználásával emeletes parkoló épült, melyet két szintű íves rámpák kötnek össze. Az elszalasztott lehetőségek közé tartozik, hogy nem épült közvetlen átjáró a strandfürdőhöz, és nem alakítottak ki wellness részleget, pedig mindkettő megvalósítható lett volna, ez jelentősen nehezíti a Juno hasznosítást napjainkban.

fortepan_126455_copy.jpg

A szálloda a megnyitása utáni évtizedekben aranykorát élte. A szocialista turizmusnak köszönhetően biztosan volt elég foglalás, hiszen a lengyel és szovjet turistacsoportok mindig visszatértek. Emellett nyugat-európai turisták is gyakran látogatták, mivel a kelet-magyarországi kirándulások során akkoriban csak a debreceni Aranybika és a miskolci Juno tudta kielégíteni a színvonalas szállás iránti igényüket. Hungar Hotels kapcsolatai miatt előfordult olyan eset a 70-es években, hogy a vendégek kétharmadát sziléziai bányászok alkották.

fortepan_111141_copy.jpg

A Juno vált a város nagyobb rendezvényeit kiszolgáló fő szálláshellyé is. Itt szálltak meg és étkeztek a különböző sportbajnokságok résztvevői, különösen a Miskolci Nagydíj salakmotor verseny nemzetközi szinten is elismert versenyzői. A város Rövidfilm és Televíziós Fesztiválja alkalmából is gyakran látott vendégül ismert televíziós és filmes személyiségeket, akiknek ez volt a bázisuk a belvárosi vetítések mellett. Ezáltal olyan hírességek is megfordultak itt, mint Halász Judit, Antal Imre, Korda György vagy Major Tamás.

fortepan_126456_copy.jpg

Mátyás Rudolf séf kiváló vendéglátási színvonalat teremtett, amelyet Kádár János is elismert, amikor a pártüdülőben próbált pihenni de ebédjét inkább a Juno Hotel éttermében fogyasztotta. Farkas Bertalant és a szovjet Valerij Kubaszovot is vendégül látták itt űrutazásuk után. A Juno a KGST jelentős gazdasági, politikai és hadügyi találkozóinak is helyszínéül szolgált, plenáris ülésekre az éttermet ürítették ki és azt használták, nagyterem hiányában. A magyar fociválogatott 1986-ban Diósgyőrben készült fel az utolsó világbajnokságára és a csapat tagjai a Junóban szálltak meg, ahol Mátyás Rudolf állította össze az étrendjüket is.

img_1660.jpeg

A miskolciak számára leginkább ami vonzó volt az a jól elhelyezkedő épület sörözőjének terasza, mely szép kilátást biztosított a fürdőre, az importtermékeket kínáló Intertourist bolt, ahol különböző valutával lehetett vásárolni és a disco, amely nyáron a teraszon szabadtérben működött. A Juno egykori igazgatója, Varga István  elmesélte, hogy volt olyan május elseje, amikor ötezer ember szórakozásáért volt felelős a szálló és óránként öt percig ingyen sörrel kedveskedtek nekik.

img_1635.jpeg

A renszerváltás a Juno Hotelt is megviselte, mint ahogy a legtöbb helyet ahol eddig jártunk. Tulajdonosváltások követték egymást. 1993 és 1997 között a Juno Trade, majd 1997-ben a Juno Active és a Juno Viking következett, 1999-ben pedig a Juno Dália vette át a vezetést. Végül 1999 októberétől Juno Sun Hotel néven működött tovább és utoljára ekkor fogadott vendégeket, de az előző években sem volt teljesen kihasználva. Egy időben diákszállóvá alakították, ami logikusnak tűnt, mégsem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Ezután hosszú ideig az alsó részben diszkó működött. Végül 2001-ben bezárták és körbekerítették.

img_1698.jpeg

Az épületbe további beruházásokat senki sem vállalt, inkább mindent kivettek belőle, így nem tudott lépést tartani a változó igényekkel: a légkondicionáló hiánya gépészete és számos eredeti funkciója elavult - leszámítva talán a szaunát és a szoláriumot. A fűtést például két kazánból hőlégbefúvással oldották meg, ami a hatalmas üvegfelületek miatt rendkívül gazdaságtalan volt. 

img_1646.jpeg

A szálloda volt már eladó 780 millió forintért, valamint 1,161 milliárd forintért (körülbelül 3 millió euró) a 9200 négyzetméter területen fekvő épület. Hirdetés szövege sokáig az alábbi volt:

Igazi kuriózum! A híres JUNO hotel eladásra kerül. Nagyon jó befektetési lehetőség, ugyanis Magyarország egyik legnagyobb vízi élményparkja épül hamarosan a JUNO hotel mellett. Csodás környezetben helyezkedik el, Miskolc-tapolcán. Étterem és wellness is üzemeltethető benne. Könnyen megközelíthető, számos parkolóval rendelkezik. Hatalmas terasszal rendelkezik.

- 9200 négyzetméternyi belső terület
- 8100 négyzetméteres földterülettel rendelkezik, amely parkosított
- a szállodában 108 szoba van, de akár 200 szobássá alakítható
- 800 négyzetméteres konferenciaterem
- 2000 négyzetméteres étterem
- 500 négyzetméteres társalgó
- 350 négyzetméteres különterem
- 350 négyzetméteres presszó
- a fentieken kívül 2000 négyzetméteres egyéb helységekkel bír, melyekből úszómedence is kialakítható

img_1644.jpeg

Egy másik, frissen módosított hirdetésben már 1,38 milliárd forintért hirdetik és némileg módosítottak a leíráson is:

Az Ellipsum Miskolctapolca új Élmény- és Strandfürdője közvetlen szomszédságában áll egy emblematikus épület, a JUNO HOTEL, amely 1974-ben történt átadásakor modern és Miskolc város számára hiánypótló létesítmény volt. Az évek, évtizedek során nem csak a hazai, de külföldi vendégei is jó hírét vitték.
Ha Ön szereti a kihívásokat, ha látja a lehetőséget Miskolc üdülőövezetének híressé vált, mára azonban felújítást igénylő épületében, legyen büszke tulajdonosa és tegye a híréhez méltó minőségű szállodává ismét, hogy nevét ne múlt időbe említsék!
Adottságai:A szálloda 9200 négyzetméternyi belső területtel és 8100 négyzetméteres parkosított földterülettel rendelkezik. A szállodában 108 szoba, 800 négyzetméteres konferenciaterem, 2000 négyzetméteres étterem, 500 négyzetméteres társalgó, egy 350 négyzetméteres különterem valamint egy 2000 négyzetméteres egyéb helység található, amely a kor igényeihez igazítva wellness bővítés lehetőségét is magába foglalja. Szobái száma is bővíthető ha a befektető azt látná jónak.

img_1688.jpeg

A Juno idővel megöregedett: a zsaluzott betonos, valószínűleg jelentős romlásnak indult szerkezetének javítása kétséges, hogy racionális módon és költséghatékonyan lehetséges lenne-e. Emellett gazdaságtalan elrendezése nehezen módosítható. Olyan hosszú ideig volt elhagyva, hogy most már csak olyan magas költséggel lehetne élettel megtölteni, amit valószínűleg nem lenne képes megtéríteni. Jelenleg kamerákkal, kutyával és fegyveres őrrel őrzött terület, melyre táblák is figyelmeztetnek minket.

Videó:

 Képek:

Juno anno:

 

Forrás: Építészfórum, Borsod24, Ingatlantájoló, Bauer Sándor - Fortepan, Scavengedluxury, Kölzöttbe.hu

 

 

Szólj hozzá

hotel hungary magyarorszag miskolc szálloda bükk borsod romos elhagyatott kísértet juno magyarországon szálló abandoned miskolctapolca elhagyatva urbex Halász Judit Korda György Major Tamás Antal Imre MISKOLC juno hotel abandoned place hungarhotels