2023. jún 25.

Elhagyatva: Dunaferr úttörőtábor

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Dunaferr úttörőtábor

Alsóörsi Gyermek- és Ifjúsági Tábor

img_8690.jpgEgy balatoni urbex körút során felleltünk pár különleges elhagyatott helyet, többek között az alsóörsi gyerektábort, melynek múltja egészen 1969-ig vezethető vissza. Alsóörs a dunaújvárosi és várpalotai gyerekek körében fogalommá vált, és generációk számára egyet jelentett a Balatonon való nyaralással. Sajnos a tábor történetében sokszor akadtak problémák.

img_8736.jpgSajnos nem az első úttörőtábor, amely jobb sorsot érdemelne, de ennek más a története, mint a Pannonhalmi Gyermek - és Ifjúsági Üdülőtábornak. A tábor területe három fő részre lett osztva. A legnagyobb területet a Dunaújvárosi Vasmű foglalta el, míg a másik kettőn Dunaújváros és Várpalota osztozott. A két utóbbi területet váltott turnusokban használhatták az úttörőtáborban nyaralók. A Dunaújvárosi Vasmű területén találhatóak voltak a fürdő, zuhanyzó, étterem, szórakozóhely, sportpálya, na meg a játszótér és ezek nélkül a másik két terület nem tudott volna megfelelően működni, ami a későbbiekben be is bizonyosodott.

A Dunaújvárosi Vasmű 1965-ben területet kért úttörőtábor építésére a Somlyó-hegy oldalában. Először 1969-ben tesznek említést az üdülőről a Dunaújvárosi hírlapban, miként 1970 nyarától 200 gyermek befogadására lesz képes a tábor. Valójában az első szezonja 1971 volt és 470 gyermeket fogadott, 1972-ben 630-at és 1973-ban már 760-at. A Dunai Vasmű például 1979 nyarán dolgozóinak 3500 gyermekét üdültette az alsóörsi, balatonszéplaki és gyopárosfürdői üdülőjében elosztva.

p0001887.jpg

A tábornak saját része volt a fizetős strand keleti végében külön öltöző és vizesblokk egységgel. A gyerekek rengeteg élményt szereztek, sok jó programban volt részük. Annak idején még nem a pénzen volt a hangsúly, hanem a pihenésen, és a játékos oktatáson! Bátorságpróba (éjszakai séta kijelölt útvonalon), tábortűznél palacsintasütés, vetélkedők, versenyek stb. Az első években a Sirály Étteremből kis Nysa furgonnal szállították fel az élelmiszereket a tábor kicsi konyhájára amíg el nem készült a nagy és tágas főzőkonyha. Amikor az ételek már helyben készültek, szinte mindig maradt némi repeta.

img_8726.jpg

1984-ben a Dunai Vasmű név megtartása mellett bevezették a Dunaferr márkanevet és logót. Az úttörőtábor, vagyis a Dunaújvárosi Vasmű által fenntartott tábor sikeresen túlélte a rendszerváltást. Továbbra is üzemelhetett, azonban már új néven: Gyermek- és Ifjúsági Tábor, ami ez után is lehetőséget nyújtott a gyerekek és fiatalok számára a nyári kikapcsolódásra és programokban való részvételre. Így a hagyomány és a tábor értékei folytathatták megőrzésüket a változó környezetben is. 

img_8825.jpeg

1997-ben az Újságírópalánták és környezetvédők találkoztak a Dunaferr cég balatoni, alsóőrsi üdülőjében, hogy hatékonyabban megismerkedjenek a környezetvédelemmel. A Dunaferr a magyar acélipar meghatározó vállalkozása, és főszponzorként támogatta ezt a találkozót. Céljuk az, hogy hatékonyan, felelősségteljesen és nyereségesen versenyképes minőségű acéltermékeket állítsanak elő az ipar számára. A vállalat szoros kapcsolatot ápol a kassai vasművel is. A Dunaferr emellett jelentős támogatást nyújt a sport területén is. Mint az alsóőrsi találkozón is kiderült, a vállalat nyitott a környezetvédelem iránt is. Ez arra utal, hogy a Dunaferr elkötelezett a fenntarthatóság és környezetvédelem iránt, és valószínűleg számos kezdeményezést támogat ezen a területen.

img_8713.jpg

A PC Guru újság több nyári tábort is szervezett itt, 1999-2002 között. Ezáltal még népszerűbb lett a hely, már a kamaszok és a felnőttek is vágytak ide és mindig teli volt. Olyannyira, hogy hónapokkal előbb kellett helyet foglalni. 2003-ban a Dunaferr döntést hozott arról, hogy megválik az úttörőtáborhoz tartozó üdülőtől. Ennek eredményeként hivatalos közlemény szerint az üdülőt bizonytalan ideig bezárták, annak ellenére, hogy már szinte az összes hely le volt foglalva a szezonra. A dunaújvárosi és várpalotai részek sem tudtak vendégeket fogadni, mivel a Dunaferr területe nélkül ők sem tudtak megnyitni.

img_8852.jpeg

Később a Dunaferr eladta az ifjúsági tábor rá eső részét 22 millió forintért, ami miatt a várpalotai és dunaújvárosi rész sem tudott működni. Bár sokan támogatták volna és lobogtak a tábor tovább üzemeltetése érdekében, végül a gyermeküdülő nem nyitott ki a 2003-as szezonra

img_8849.jpeg

A bezárás után az azt követő 1-2 évben folyamatosan szó volt a tábor újranyitásáról. Az ügy azonban összetett volt, mivel három különböző tulajdonosa volt, közülük kettő önkormányzat. Több szál is felfedezhető volt a közhiedelemben, például bizonyos érdekkörök arra játszottak, hogy a tábor állapota romoljon és olcsón megvásárolják a területet. Azonban ha valóban valódi szándék állt volna a háttérben, akkor már lépéseket tettek volna akkoriban a terület megvásárlása érdekében. 2005-ben elbontották a faházakat. Valamikor 2006-2008 között wellness szállót is terveztek ide, ami szintén nem valósult meg. 2016-ra a Dunaferres részt nettó 120 millió forintért hirdették, a várpalotai részt eladták és elkezdték a - ma már meglévő - lakóparkot tervezni.

img_8844.jpeg

Napjainkban a látvány elképesztően szomorú. Látogatásunkkor még nem tudtuk a helység történetét, később utánajárva már szinte érthetetlen volt az egész, hogy miért is zárt be egy ennyire népszerű tábor és miért nem lett megoldás, mikor hónapokkal előtte jelezni kellett a szándékot a nyaralásra. Állapota rendkívül rossz. Jelenleg ami még megmaradt belőle: A konyha, kettő vizesblokk, a faházak alapja, 3db zászlótartó árbóc, egy melléképület és a játszótéren némi jel, hogy az mi is volt. Viszont úgy tűnik, mintha a területet valaki néha-néha gondozná. A maradék, meglévő épületekről ez nem mondható el: Graffiti, rombolás és törött üvegek mindenhol, a berendezést ellopták. A konyha ma is beázik és ezzel sokkal korábban is küszködtek. Sajnos nem sok esély látható arra, hogy ebből valaha is lesz még gyermektábor.

Jelenlegi állapot képekben:

Archív képek 2000-ből:

 

Forrás: Unofficial Guru Site, Hungaricana, DUOL

Szólj hozzá

balaton pc kép youtube balatoni videó és megye archívum képek veszprém gyermek túra dunaújváros ifjúsági nosztalgia tábor wellness elhagyatott somlyó faház alsóörs körút hegy üdülő guru várpalota úttörő dunaferr dunai szellemváros úttörőtábor elhagyatva szellemház vármegye pcguru vasmű urbex alsóőrsi üdülőtábor