2024. máj 30.

Elhagyatva: Pilisvörösvári Gyermektábor

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Pilisvörösvári Gyermektábor

Újabb gyerekzajmentes tábor a Balatonnál.

Nemrég ráleltünk egy újabb Balaton-parti gyermektáborra, amelyben már gyerekeket nem találtunk, de kapunk választ az érintett féltől, hogy mi ennek az oka.

ebdd09d0-6082-43a7-adae-e74897dde193_copy.jpg

A jó időt kihasználva a Balaton-parton fagyiztunk és séta közben egy gazos épület keltette fel a figyelmünket. Bemenjünk? Még szép! Kerestünk lyukat a kerítésen és már bent is voltunk, ám a szeméttel tele terület nem volt a legszebb látvány, sőt rendkívül lehangoló volt az egykor gyerekzsivajtól hangos tábor.

img_3019_jpg_copy.jpg

Jártunk már több elhagyatott gyermektáborban, mint például a Dunaferr úttörőtábor, Pannonhalmi Gyermek - és Ifjúsági tábor vagy ahol az elfeledett kalandokat kerestük, de ez mégis más volt. Itt még látni a reményt az újjáélesztésre.

img_2981_jpg_copy.jpg

Itt-ott üvegek széttörve és pár ajtó fel is volt feszítve. Látszott, hogy nem is olyan régen itt még voltak nyaralók, de azt nem gondoltuk, hogy ennek már 4 éve. Az épület állapotából és a berendezések alapján többre tippeltünk, amely nem vet jó fényt a helyre. 

img_2979_jpg_copy.jpg

A balatonfenyvesi üdülő áll egy hatalmas konyha és egyben ebédlőből, egy kettő szintes épületből, melyben a szobák vannak, pár faház és három pici tárolóból. Összesen 502 négyzetméter az épületek alapterülete.  A közel negyed hektár telekhez saját partszakasz tartozik, saját stéggel. De menjünk szépen sorba:

img_2980_jpg_copy.jpg

A konyhában a felszerelések mai napig megtalálhatóak, akár csak az ebédlőben. A szobákban még fent vannak a függönyök, ágyneműk az ágyon, akár csak a faházakban. A tárolókban szinte csak "szemét" van. A stég állapota életveszélyes, már-már elrohadt bútorlapok vannak a tetején.

6fab0973-7dd6-4f96-8c94-840cd070f6ae_copy.jpg

Csináltunk pár képet, körbejártuk amit lehetett, majd készítettünk pár snittet is. A snittekből videó készült, mely egy videómegosztó oldalra lett feltöltve, a képek pedig a közösségi médiába. Utóbbi hatalmas felháborodást keltett és már másnap, Pilisvörösvár Önkormányzata úgy döntött, hogy reagál a posztunkra, hogy lenyugtassa a kedélyeket.

Abszolút politika mentes kezdtük el a blogot és a hozzá tartozó platformokat is, de ebben a helyzetben elkerülhetetlennek bizonyult, hogy tegyünk valamit és eloszlassuk a téves információkat, melyeket a kommentelőktől kaptunk és a helyére szeretnénk rakni a dolgokat. Ez az első és az utolsó, de ezt majd egy külön posztban...

img_3270.jpeg

Mivel sikerült felkavarnunk az állóvizet, Cser András Képviselő Úr (továbbiakban: András) közétett egy posztot, melyben leírja a tábor történetét, de ezek mellet nekünk is volt bőven kérdésünk. Megkeresésünkre kielégítően válaszolt, amiért szeretnénk itt is köszönetet mondani.

img_3008_jpg_copy.jpg

A tábor története:

  • A '80-as években épültek fel az épületek, összesen 502 m2, Balatonfenyves 2496 m2 alapterületű, közvetlen vízparti ingatlanán, melynek Pilisvörösvár város a kizárólagos tulajdonosa.
  • 2012-re az épület szép lassan kezdett elavulni és kiderült, hogy városunk nem tudja felújítani és gazdaságosan üzemeltetni az üdülőt, ezért 2012 -től üzemeltetőt kerestek.
  • 2013-ban megpróbálták értékesíteni az üdülőt. Sikertelenül.
  • 2013 augusztusában sikerült bérbe adni az üdülőt 55.000 ft/hó bérleti díjért, mely minden évben az inflációval emelkedett.
  • 2020-ban a TEVÖ (Tegyünk Együtt Pilisvörösvárért Egyesület) a teljes bontást és új épület terveztetését szorgalmazta. Ezen terveztetésekre végül nem került sor.
  • 2020-ban a TEVÖ-s többségű városvezetés kezdeményezésére a bérleti szerződést közös megegyezéssel felbontották. Ekkor a bérleti díj 730.000 Ft volt évenként.
  • 2023-ban a képviselőtestület megbízásából elkészültek a felújítási, átépítési tervek. Ezek megvalósításának tervezői költségbecslése 2022-es árakon kb. 500 millió forint...

img_2983_jpg_copy.jpg


Kérdéseink és a válaszok:

Mi a helyzet vele napjainkban?

A táborra már rég ráfért volna egy felújítás, de mivel a 2020-as szerződésontás óta nincs hasznosítva és karbantartva, megindult a pusztulás. Az épületekbe többször betörtek, rongáltak, fosztogattak. Jelenleg a gaz felveri. Borzasztó látni, mivé az egykoron sok vörösvári gyereket táboroztató üdülő.

img_2984_jpg_copy.jpg

Olvasóink legnagyobb aggodalma, hogy Mészáros Lőrinc kezébe kerül. Volt felkeresés vásárlási szándékkal a Mészáros csoportból?

Nem tudok róla, hogy lett volna ilyen megkeresés.

img_2989_jpg_copy.jpg

Mi lesz a tábor sorsa a közeljövőben, 2025-ig bezárólag?

A tábor felújítás tervek elkészültek. A jelenlegi épületek megmaradásával, azok korszerűsítésével lehetne költséghatékonyan újra táboroztatásra alkalmas állapotba hozni az üdülőt. A tervezői költségbecslése kb. 500 millió forint volt, 2022-es árakon. Ennek a fejlesztésnek a forrása 2024-es költségvetésben nincs biztosítva és sajnos olyan pályázatról sem tudunk, melyből fizetni lehetne részben vagy egészében, így nem látom reális esélyét, hogy 2025-ben gyerekek nyaraljanak, de legalább állagmegóvást el kell végezni.

img_2990_jpg_copy.jpg

Fognak itt valaha gyerekek táborozni?

Bízom benne, hogy igen és minél hamarabb. Jelenlegi állapotában nem maradhat az épület mert teljesen lepusztul és károsodhat a szerkezete is, ellehetetleníti a későbbi felújítást. Mielőbb döntést kell hozni a képviselő-testületnek, hogy önerőből, hitelből vagy konzorciumi formában újítja fel az üdülőt.

img_2985_jpg_copy.jpg

Amennyiben bérbe adnák, hogy valaki üzemeltesse, az milyen költségekkel járna?

Sajnos véleményem szerint nagyon nehéz jelenlegi állapotában bérbe adni. Érdemi állapotjavításra van szükség.

img_2988_copy.jpg

Ekkora komplexumra az 500 millió forint nagyon soknak tűnik, főleg 2022-es árakon. Pontosabban mi kerül ennyibe?

Az épületben a komplett elektromos hálózatot, gépészetet, vizesblokkokat, nyílászárókat, stb cserélni kell. Nagyjából a falak maradnának meg.

img_3021_copy.jpg

Hány helyről kértek árajánlatot, hogy ez volt a legkedvezőbb?

Az általam említett árak tervezői becslések, konkrét árajánlat kérés még nem történt. Tehát, ettől lehet kevesebb, de lényegesen több is a felújítás költsége.

img_2987_copy.jpg

Kérdéseinkre még hozzá tette:

A korábbi üzemeltető viszonylag alacsony díj ellenében bérelte az ingatlant és az ő feladata volt a szükséges karbantartás illetve a teljes körű állagmegóvás és még biztosítást is kellet kötnie. Mivel a tábor állapota nem romlott, így nem jelentett kiadást Pilisvörösvár városának költségvetésének, pont ellenkezőleg, minimális bevételt hozott. 

img_2991_jpg_copy.jpg

Amit még megtudtunk:

A bérlő minden évben a Pilisvörösváron működő oktatási intézménynek kellett, hogy ajánlatot tegyen a táborban való nyaraltatásra. Nyilván a többi partnerrel azonos, illetve jobb ajánlatra volt szükség. Ebben az időben a gyerekeknek befoglalt időn kívül "vörösvári"  és környékbeli családok, baráti társaságok is nyaralhattak itt. Ezzel akkor már kevesen éltek és egyre kevesebb gyerek táborozott. A bérlő az utolsó, a 2020-as évben 730.000 forint bérleti díjat fizetett éves szinten. A szerződésbontás után (amit András egyáltalán nem támogatott), TEVÖ-s többségű városvezetés nem hirdetett újabb bérleti pályázatot, azonban a karbantartásról sem gondoskodtak. 

img_3007_jpg_copy.jpg

A maradék kérdésünket már csak a jövő fogja megválaszolni: Mégis hogyan jött ki az 500 millió forint, ha nem volt sehonnan konkrét árajánlat és napjainkban mennyibe áll meg egy ilyen felújítás? Egyáltalán miből lesz rá pénz? Hajlandó lesz-e a közeljövőben Pilisvörösvár városa bármilyen forrásból pénzt szánni a táborra?

img_3020_copy.jpg

Ez mind a jövő titka, mi bízunk a legjobbakban. András is volt a táborban, ő is körbefotózta, valamint hely megjelöléssel közzé is tette a tábor szomorú történetét a közösségi médiában. Konklúzióként nekünk az jön le, hogy a balatonfenyvesi üdülő nem eladó és van aki szeretne tenni a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért, de korlátozottak az anyagi lehetőségek. Egy biztos, jelenlegi állapota nagyon elkeserítő, viszont a Badacsonyra való kilátás gyönyörű, amely még sok gyereknek okozhatna örömöt.

Szólj hozzá

politika kép youtube balatoni videó magyarország lőrinc megye badacsony képek hungary önkormányzat stég csoport képviselő ifjúsági andrás elhagyatott kaland part mészáros somogy üdülő zóna place magyarországon abandoned balatonpart pilisvörösvár hidden elhagyatva vármegye cser ner urbex Balaton abandonedplace KalandZóna balatonvenyves gyermektábir