2023. aug 13.

Elhagyatva: Hotel Nimród

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Hotel Nimród

Egy szellemhotel szomorú története

img_9859.jpegSokan manapság már Dobogókő szégyenfoltjaként tekintenek az elhagyatott Nimródra. Hogy jutott idáig egy luxusszálló? 

A Hotel Nimród elhelyezkedése a Pilis-hegység domináns pontján, Dobogókő legmagasabb csúcsán található. A mindössze 30 km-re található Budapest határához közeli szálláshely olyan lehetőséget kínált, ahol a érintetlen természeti környezet nyugalmát és szépségét élvezhettük, miközben egyúttal aktív kapcsolatban maradhattunk a főváros vibráló életével is. Az autóval való könnyű megközelíthetőség mellett a Hotel Nimródra rendszeres autóbuszjáratok is közlekedtek, így Budapest, Szentendre, Visegrád és Esztergom felől egyaránt könnyen elérhető volt.

img_9861.jpeg

A Dobogókő akkori büszkesége, 1971-ben került átadásra és évtizedeken át kiemelkedő pihenőhellyé vált. A szálloda átadása a Budapesten megrendezett, minden idők legnagyobb és első vadászati világkiállításához kapcsolódott, ahol a vendégek egy részének kiszolgálására szolgált.

img_9911.jpeg

Kiváló lehetőségeket kínált mind a pihenni vágyó utazók, mind a társasági vagy üzleti rendezvények résztvevői és szervezői számára. Emellett a szálloda ideális választás lehetett a sportbarátok, természetjárók és az egészséges életmód hívei számára is, hiszen rengeteg remek programot kínált számukra. A változatos erdei túrák a Hotel Nimród parkjából indultak és a Pilis-hegység természeti csodáihoz és a környék híres kirándulóhelyeihez vezettek, mint például a Rám-szakadék, Holdvirágárok, Lajosforrás és Prédikálószék. A téli sportok szerelmeseit a dobogókői lesiklópálya és szánkópálya várta, emellett kiépített sífutópályák is rendelkezésre álltak a sífutás kedvelőinek.

img_9925.jpeg

A Hotel Nimród nem hagyta cserben a gasztronómia élvezetét kereső vendégeket sem. Az étterem hagyományos vadételei mellett a nemzetközi konyhaművészet ízletes fogásai is megtalálhatóak voltak az étlapon. Kiránduló csoportok és konferenciavendégek számára egyedi menük összeállítását is lehetővé tették. Minden szoba kényelmet nyújtott, saját fürdőszobával, színes műholdas televízióval és telefonnal volt felszerelve. Ráadásul egyes szobáik és apartmanjaik még a minibárt is magukban foglalták a kényelem érdekében.

img_9935.jpeg

Különböző méretű: egy 150-200 fős, egy 100-150 fős és három 20-50 fős rugalmasan alakítható különtermek és audiovizuális segédeszközök, mint például televízió, videó, videóvetítő, írásvetítő, diavetítő, flipchart, hangosító berendezés és tolmácsgép, segítették a konferenciák, üzleti tanácskozások, oktatási programok és tréningek zavartalan lebonyolítását. A szálloda uszodájában elhelyezkedő nagymedence, gyermekmedence, két szauna, szolárium és jól felszerelt kondicionáló terem a vendégek rendelkezésére állt. Az aktív pihenést a szabadtéri teniszpálya is lehetővé tette. Az idősebb vagy mozgásukban korlátozott vendégek zavartalan pihenését pedig speciális bejárati rámpa és felvonó segítette. 

img_9916.jpeg

De mindennek szinte már hűlt helye. A luxusszálló a 2008-as gazdasági válság hatásait nem élte túl. Habár beszélték, hogy az épületet az esztergomi Suzuki gyár munkásszállóvá alakítja majd át, ez az átalakítás nem valósult meg és a szálló 2009-ben bezárt. Mint az elhagyatott épületeknél gyakori, néhány éven belül ismeretlenek kirámolták. Gyakran rongálás, pusztítás is jár a fosztogatás mellé és a helyből valóságos szellemtanya válik, ahogyan a Nimród esetében is történt.

img_9910.jpeg

De a luxusszálló történetében volt egy olyan esemény, amely szinte megpecsételte a sorsát: 2017-ben rejtélyes körülmények között kigyulladt. A térségben három hónap alatt ez volt a hetedik épület, ami váratlanul leégett. A helyiek biztosak abban, hogy valaki felgyújtotta mindet. 80 százalékban égett a tetőszerkezet illetve a felső szint, ez 1500 négyzetmétert jelent. Veszélyes anyag nem került a levegőbe. Egy vészlépcsőházban ütött ki a tűz, ott nem volt semmi, ami meggyulladhatott volna, a villany is már ki volt kötve és semmi gyúlékony anyag nem volt az épületen belül. 

dobogokohoteltuz-640x426.jpg

Már a tűzeset előtt is volt szó az újrahasznosításáról, azonban az nagyon hátráltatta a dolgot. Majd 2021-ben tettek említést arról, hogy 600 millió forintos beruházásból fog megépülni az idősotthon és 2022 tavaszán kezdődhetnek a munkálatok. Sajnos 2023 nyarán nem láttuk semmit, ami egy kicsit is reményt adna az épület jövőjét tekintve. A rongálás és a tűz pusztítása fogadott minket és nekünk így is marad meg az emlékeinkben.

Képek:

Archív:

Forrás: ohb.hu, Harkányi Hírek

Szólj hozzá

budapest hotel tűz duna luxus wellness elhagyatott medence lajosforrás visegrád esztergom nimród szauna prédikálószék dobogókő 2023 magyarországon elhagyatva lakosztály urbex rám-szakadék luxusszálló szellemhotel holdvirágárok