2023. júl 04.

Elhagyatva: Retró panzió

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Retró panzió

70-es évek életérzés a Balatonnál

img_9059.jpegRáleltünk egy olyan helyre, ahol úgy éreztük megállt az idő és visszarepültünk a 70-es évekbe. A Balaton egyik népszerű partszakaszán megtalálható egy épület, amely hűen őrzi ezt a nosztalgikus hangulatot. Azonban ennek a helynek a pontos elhelyezkedése egy jól őrzött titok...

img_9062.jpegA Balaton partján, festői környezetben található egy elhagyatott, rejtélyes panzió, mely hosszú évek óta csak az emlékekben tündököl. Több mint 10 éve bezárták ajtaját, azóta csend és magány tölti be falait. Az épület egykor virágzó turisztikai központ lehetett.

Olyan érzésünk volt, mintha egyik nap bezárt volna a hely és másnap már nem nyitott ki legalább már egy évtizede. Mikor beléptünk, szemmel látható volt a rongálás nyomai is. A szétszórt, tönkretett berendezések árulkodnak arról, hogy néha-néha bejár ide valaki. Van aki lopni vagy rongálni, de akad olyan is, aki egyszerűen csak időutazásra vágyik. 

img_9070.jpeg

Az első emeleten található nappali az egyetlen helyiség, mely még érintetlen maradt az idők során. Amikor belépsz, azonnal lenyűgöz az ott fellelhető látvány. A 70-es évek stílusa és hangulata visszaköszön minden részletben. A falakat retró tapéták borítják, a színek még mindig élénkek, és a bútorokat mintha csak néhány perccel ezelőtt hagyták volna el a vendégek. A nappaliból kinyíló ablakokon át pedig csodálatos panoráma tárul eléd: a kéklő magyar tenger, amely a horizontba eltűnik és eggyé lesz a víz a levegővel.

img_9068.jpeg

Az épület második emeletén található egy erkélyes szoba terasszal. Az itt lévő kilátás lenyűgöző, még akkor is, ha a panzió többi része romokban hever. Az erkélyről elcsendesedett hullámokat lehet hallani, amint a part közelében ringatóznak. Ez a pillanat arra emlékeztet bennünket, hogy ez a panzió egykoron élettel és boldog pillanatokkal telhetett meg, amikor még a vendégek itt pihentek és élvezték a hely nyújtotta kikapcsolódást.

img_9071.jpeg

Azonban a panzió többi része már régóta romokban hever. Az épület külső részei pusztulásnak indultak, az idő vasfoga megviselte a falakat és a tetőt egyaránt. A panzió egykori fényűzése és pompája már csak a falakon elmosódott emlékként maradt meg. Az elhagyatott helyiségekben poros függönyök lengedeznek a szélben és a bútorok megviselt állapotukban árulkodnak arról, hogy egykoron itt vendégek élvezték a nyaralás kellemes perceit.

img_9064.jpeg

Az elhagyatott vendéglátóhely múltjáról és jövőjéről semmiféle információ nem áll rendelkezésre. Talán gazdasági nehézségek vagy más, ismeretlen okok vezettek ahhoz, hogy bezárják és magára hagyják az épületet. A helyi lakosok között azóta is sok a találgatás és pletyka a panzióval kapcsolatban, de senki sem tudja biztosan, mi történt és mi lesz ennek a gyönyörű helynek a sorsa.

img_9066.jpeg

A panzió kertje is hanyatlásnak indult. A gaz és a borostyán hatalmas területeket hódított vissza magának. A régen gondozott virágágyások helyén most csak bozót és elhanyagolt fák találhatók. De még ezek az elszomorító látványok sem tudják teljesen eltakarni a Balaton közelségének varázsát, mely mindig is vonzotta az embereket.

img_9065.jpeg

Az elhagyatott panzió a Balaton partján egy titokzatos és lenyűgöző hely, mely az idők előtt elhalványuló szépségét mutatja meg. Egy időkapszulaként őrzi a múltat, miközben a jövője homályba vész. Talán egyszer újra feléled és újra kitárja kapuit a látogatók előtt vagy talán örökre elmerül az idő homályában. Egy biztos, mindig is emlékeztetni fog minket a múlt évtizedekre és a Balaton varázsára, ami sosem múlik el.

Képek:

Szólj hozzá

retro balaton cikk youtube retró videó magyarország megye zala képek elhagyatott infó szellemváros place panzió abandoned elhagyatva vármegye urbex magyarorszagon elhagyatvamagyarorszagon balatonveszprém