2023. máj 29.

Pannonhalmi Gyermek - és Ifjúsági Üdülő

írta: KalandZóna
Pannonhalmi Gyermek - és Ifjúsági Üdülő

A gyerekzsivajt már messzire fújta a szél

fullsizerender-4.jpg

Ahogy beléptünk a kapun, a szemünk a nagy gaz mögött ékeskedő Pannonhalmi Gyermek- és Ifjúsági Üdülő feliratra tévedt, mely egykor büszkén hirdette a tábor varázslatos világát. Az idő múlásával a felirat is elhalványult, akár csak az itteni élet és emlékek. Ilyen mikor a hely hangulata és élete is lassan szertefoszlik:

img_7643.jpeg

A faházak között lépkedve a szívünk összeszorult, ahogy a régmúlt boldog pillanatokat próbáltuk felidézni. A fák közt megbúvó faházak falai mostanra kérlelhetetlenül kopottá és berepedezetté váltak, mintha megviselte volna őket az idő. A tábor egykori vibráló energiája helyett most csak fájdalmas csend fogadott minket. A felirat mögötti faház ajtaja rejtélyekkel és titkokkal teli volt, ahogy a lélegzetünk visszatartva közeledtünk felé. Az elhalványult felirat mögött talán megőrzött történetek és emlékek vártak ránk, amik most vágyakozva hívtak bennünket.

img_7647.jpeg

Egy pillanatra megálltunk az ajtó előtt, és a szívünk dobogása felerősödött. A kezünk reszketett, ahogy lassan beléptünk a faházba. Az elhagyatott szoba csendje füleinkben dübörgött, mintha a falak tanúskodtak volna az egykori vidámságról és az ártatlan kalandokról. Ahogy körbe néztünk, a régi emlékek és a múlt varázsa szinte érezhetővé vált.

img_7648.jpeg

A szívünk megtelt szomorúsággal, ahogy végig sétáltunk a faházak között. Az ágyak, amelyek egykor vidám nevetéseket és álmokat fogadtak, most csak néma tanúk voltak az elfeledett boldogságnak. A Pannonhalmi Gyermek- és Ifjúsági Tábor az elhanyagoltság árnyékába merült, de sokak szívében még mindig élhet a vágy, hogy újra élettel töltsék meg ezeket a kuckókat és új történeteket írjanak a gyermekek a falak között.

fullsizerender-25.jpg

A faházak között elterült egy régi betonos focipálya, mintha a tábori élet egykori szíve ott dobogott volna. A növekedésnek hajló fák között az elhagyott pálya felszíne már repedezett és megviselt volt, mintha a múlt súlya nyomta volna le.  Azonban most a csend uralkodott a pályán, ahol egykor gólok és ünneplések voltak, most csak a természet szelíd zsongása hallatszott, ahogy az akácok enyhe szellőben susogtak.

fullsizerender-15.jpg

Az elhagyott pálya mellett állt a kifosztott konyha, ahol régen a finom ételek és a vidám beszélgetések teremtették a közösség érzését. Most a lerobbant berendezések és a poros polcok egyedül álltak, üresen és árnyékként emlékeztetve a múltban töltött boldog pillanatokra. Egykor a konyha élettel telt, amint a szakácsok finom ételeket készítettek és a gyerekek izgatottan várakoztak az étkezőben. Az ételek illata és az asztalokon megszaporodott kacagás mindig a közösség és az összetartozás érzését keltette.

fullsizerender-7.jpg

A 2011-es nyár a tábor utolsó korszaka volt, amikor az itt töltött idő valódi örömöt és emlékezetes pillanatokat jelentett a résztvevőknek. Ezek az elhagyott területek összeolvadtak, mintha egységet alkottak volna az egykor vibráló életet jelentő faházak, a futballpálya és a konyha között. A régi betonos focipálya az elhagyott faházakkal körbe ölelte az emlékek szentélyét és mindegyikük a múlt árnyékát hordozta magában, amely most csak csendben játszott.

Pannonhalmi Gyermek - és Ifjúsági Üdülő rövid története:

A balatonszárszói tábor, amely egykor az ország legfelkapottabb úttörő és ifjúsági tábora volt, ma már magányosan áll pár méterre a Balatontól. A tábor fénykora a 70-es években volt, amikor évente több ezer gyereknek nyújtott felejthetetlen nyaralási lehetőséget. Azok, akik itt tölthettek néhány hetet nyaranta, igazi kiváltságosnak számítottak. A tábor fénykorában 120 főt szállásoltak el, amelyet pótágyakkal 140 főre bővíthettek, továbbá sátrakkal kétszáz embernek tudott helyet adni. A tábor mindössze 30 méterre fekszik a parttól, és két kilométeres távolságra található a balatonszárszói és a balatonföldvári vasútállomás egyaránt. A volt tábornak négy tulajdonosa van: Pannonhalma, Écs, Tarjánpuszta és Ravazd önkormányzata.

img_7650.jpeg

A konyha felett, melyben 400 palacsinta is sült egy este, volt egy kép, ami egy kisgyermeket ábrázolt virágcsokorral a kezében. Ma már csak hűlt helye. Ő volt Cimea Viki. A budapesti székhelyű nemzetközi ifjúsági és gyerekszervezet nevének francia rövidítéséról kapta a családnevét. A Pionír Mozgalmak Nemzetközi Szervezetének jelképe. Ennek a szervezetnek volt meghatározó tagja a Magyar Úttörő Szövetség. 

fullsizerender-3.jpg

A tábor sorsa a rendszerváltás után dőlt el, mert onnantól kezdve a terület fokozatosan hanyatlásnak indult. Bár a kilencvenes és kétezres években több bérlője is volt a tábornak, az évek során nem nagyon történt korszerűsítés, továbbra is megőrizve a hetvenes évek hangulatát. Jelenleg az elhagyatott és funkció nélküli terület továbbra is pusztul. Az ifjúsági tábor sorsa az 2000-es évektől kezdve folyamatosan rosszabbodott. A 2011 áprilisi Pannonhalmi Képviselő-testületi ülésén a Balatonszárszói Tábor bérlőjével kötött szerződést azonnali hatállyal felmondták a késedelmes bérleti és közüzemi díjak miatt. A tábort 2011 december elején leltárkészítés után átvették a tulajdonos önkormányzatok és bezárták. A tulajdonos önkormányzatok pert indítottak a korábbi bérlővel szemben az elmaradt követelések érvényesítése érdekében.

img_7656.jpeg

Pár éve így nyilatkozott Vas Gábor, Pannonhalma önkormányzat polgármestere:

Röviden összegezve: a földhivatali papírok alapján ez egy „kivett” besorolású ingatlan, megközelítése rendezetlen, jogilag nincs közúti kapcsolata, így nem fejleszthető, nem értékesíthető, illetve mostani helyzetében nem éri meg értékesíteni. Azon dolgozunk, hogy először a státuszát tisztázzuk, legyen fejleszthető, értékes ingatlan. Magam is táboroztam néhány alkalommal Balatonszárszón, de józanul gondolkodó emberként nem nosztalgikus álmokat kergetek. A négy település lehetőségeit figyelembe véve kell gondolkodnunk, felelős döntéseket hoznunk és nem álmodoznunk.

De sajnos azóta sem történt semmi, még a területet sem ápolják. Szívünk mélyén reméljük, hogy ezt a problémát mielőbb megoldják és újra gyerekzsivajtól zeng majd az üdülő.

 Képek:

 

Forrás: Kisalföld Hírportál, RiPost
Szólj hozzá

blog index poszt video balaton cikk youtube gyerek videó magyarország megye képek pannonhalma gyermek központ kommunizmus ifjúsági tábor kommunista elhagyatott photography apartman viki üdülő gyermekotthon abandoned ravazd écs elhagyatva vármegye urbex Somogy Szellemváros abandonedplace elhagyatvamagyarorszagon urbexphotography pannonhalmi üdülő tarjánpuszta cimea cimea viki