2023. nov 26.

Elhagyatva: "Áper" Laktanya

írta: KalandZóna
Elhagyatva: "Áper" Laktanya

Magyar Honvédség 101. Szigetvári Zrínyi Miklós Vegyes Tüzérdandár épületének sorsa

img_0954.jpegMagyar Honvédség 101. Szigetvári Zrínyi Miklós Vegyes Tüzérdandár a Magyar Honvédség utolsó tüzérdandárja volt, melynek Pécsett szolgáltattak helyet az "Áper" laktanyában, de ez az épület napjainkban szinte felismerhetetlen, egy-két jel utal a régi mivoltjára.

img_0982.jpegAz épület története 1952-ben kezdődött, akkor kezdték el építeni és 1953-ban lett felavatva mint laktanya. 1956 környékén, a szabadságharc idején szovjet csapatok tartózkodtak itt és csak 1958-ban lett magyar laktanya. Sajnos 2004-ben feloszlatták a tüzérdandárt, még a tiszteket is elküldték és 2004-ben bezárták, de egy évig tartott még elszállítani a berendezéseket és az óriási fegyverarzenált.

img_0991.jpeg

Ezt követően 2005-ben Pécs megvásárolta a laktanyát. 2006-ban a domborművek miatt műemléknek nyilvánították a szóban forgó épületet, védettség alá helyezték. Az elhanyagolt területet 2007-ben eladásra kínálták, az épületek védettségét megszüntették, hogy kelendőbb legyen a bruttó 3,42 milliárd forintért meghirdetett terület.

img_0983.jpeg

A laktanyát a spanyol Grupo Milton befektetőcsapat vásárolta meg és az eredeti tervek alapján itt egy önálló kisvárosrészt képzeltek el, ahol lakóházak és kisebb üzletek sorakoztak volna egy hatvannyolc hektáros területen. Ám 2008-ban ők is eladták a területet és 2009-ben bejelentették az épületek elbontását, amely egy négyszázmilliós projekt lett volna.

img_0945.jpeg

Ekkor egy holland-spanyol beruházó cég tulajdona volt. 2010-ben meg is kezdték a bontási munkálatokat de nem tartott sokáig a lendület. Valószínüleg a jelenlegi állapota még azt az időszakot tükrözi. Később azonban, 2012 nyarán egy magyar, budapesti székhelyű cég, az Iter Gép Kft. kezébe került, amelynek tulajdonosa két másik gazdasági társaság, az SK Terra Kft. és a Zöld Park-Ház Kft.. A jelenlegi tulajdonosáról nincs információnk.

img_0981.jpeg

Tervek mindig is voltak a laktanya újrahasznosításáról, 2019-ben egyetemről volt szó, 2022-ben pedig ipari parkról. Hiába a negyven millárdos tervek, nem látszik megvalósulni semmi egyikből sem. Ami viszont biztos, hogy volt az az airsoft meccsek, tűzoltógyakorlat és amatőr rally.

img_0966.jpeg

Honnan az "Áper" neve? Ez nem egy katonai megnevezés, ennél kicsit furfangosabb dolog. A beérkező leveleket úgy kellett címezni, hogy 7600 (Pécs irányítószáma) és A/1 volt a vége, aza 7600 A/1. Így ragadt rá leegyszerűsítve az "Áper" név. 

img_0961.jpeg

Érdekességek közé tartozik, hogy abból a laktanyából lőtték a Mecsek-oldalt, a Mecseki láthatatlanokat próbálták megsemmisíteni a szovjet csapatok mindenféle ágyúval és tankokkal. Továbbá az Egri Csillagok című filmbe is toboroztak a laktanyából statisztákat. Az udvar végében még disznóólak is találhatóak voltak, így saját állatot tudtak nevelni és enni. 

img_0993.jpeg

Videót nem csináltunk, mert nem láttuk értelmét, hogy az ugyanolyan lebontott, széttúrt szobákat, illetve helységeket nézzétek perceken keresztül. Nem láttuk értelmét, hogy mind a négy szint összes szárnyán, összes szobájában ugyan azt kelljen látni. De amennyiben ez hiányosság, legközelebb teszünk ellene!

Képek:

 

Szólj hozzá

magyar pécs youtube megye egyetem laktanya szovjet baranya park honvédség elhagyatott katona katonaság miklós zrínyi ipari mecsek magyarországon csapatok abandoned elhagyatva vármegye pécsett mecseki urbex áper A/1 láthatatlanok abandonedplace elhagyatvamagyarorszagon