2023. júl 29.

Elhagyatva: Lepencei panoráma strand

írta: KalandZóna
Elhagyatva: Lepencei panoráma strand

Vizet már csak esős napokon lát

img_9657.jpegMeglátogattuk a 16 éve bezárt visegrádi panoráma strandot, de az akkoriban 890 fő befogadására képes fürdőhelyen egy lelket sem találtunk és szomorú látvány tárult elénk, azonban a strandnak még lehet jövője.

img_9656.jpegA helynek nem csak a látványa érdekes, hanem a sztorija is. Jelenleg az 53000 négyzetméteres területet csak a lovak használják ki, annak ellenére, hogy minden évben a fejlesztésről van szó. A Dunakanyar egykori legszebb strandjának sorsa évek óta kérdéses, de talán idén pont kerül a találgatások végére.

Egy visegrádi szemével a strand fénykora:

Amint megpillantottuk a strand bejáratát, a szívünk azonnal hevesebben kezdett dobogni. Hónunk alá csaptuk az otthonról hozott úszógumikat és matracokat, majd sorban álltunk a jegypénztárnál.Izgatottan vártuk, hogy belevessük magunkat a kényeztető nyári élményekbe. 

44-066-01_fmt.jpeg

Lelkesen fociztunk és röplabdáztunk a hideg vizes medence körül elterülő nagy füves területen. A rét színes volt a karúszóktól, a mintás plédektől és a homokozó játékoktól. A szemünk elé tárult látványban mindenhol strandolók pihentek az árnyékos részeken, szundikálva a kellemes nyári napsütésben.

img_9659.jpeg

Kényelmesen lefeküdtünk a fa deszkákra, amelyek az egész világot jelentették és élveztük a nap melegét. Délelőtt tíz órára a lelátó már színes törölközőkkel és hűtőtáskákkal telt meg, ezért megküzdöttünk az utolsó helyért a külföldi turistákkal, mintha élet-halál harcot vívnánk. 

img_9675.jpeg

A büfék nem voltak különlegesek, nem szolgáltak fel exkluzív ételeket, de nem is ez volt az elvárásunk. Egy pár sült kolbász némi mustárral és kenyérrel, egy frissítő jégkrém és egy pohár langyos sör is boldoggá tett minket, mielőtt újra visszarohantunk a vízbe, hogy élvezzük a strand adta kalandokat.

img_9631.jpeg

Néhány helyen volt kapaszkodó mellettünk, máshol viszont nem, de így vagy úgy, mindenképpen hatalmasakat csúszkáltunk a vizes lépcsőkön: Mezítláb, a meleg vizes medencék felé vezető betonlépcsőkön bandukolva. Balesetveszélyes volt? Igen, valóban az volt! Mégis, egyszerűen odavoltunk meg vissza a boldogságtól a lépcsőzés gondolatától is. Az adrenalintól fűtve, örömünket lelve a csúszkálásban, nem hagytuk, hogy a kisebb kockázatok visszatartsanak minket attól, hogy a szórakozás minden pillanatát kiélvezzük.

img_9673.jpeg

A meleg vizes medence, ami igazán egyedi volt a Lepencei Strandfürdőben, az egy háromemeletes csoda volt. A masszírozós vízsugarakkal felszerelt medencét mustársárga csempék borították és a medencék fölé magasodó beton boltívek adták a különleges hangulatot. Aligha találni olyan embert a Dunakanyarban, aki ne mosolyodott volna el, amikor rápillantott erre a csodára.

img_9670.jpeg

A strand érdekessége, hogy hegyoldalba épült, ami egyedülálló dunai panorámát kínált, amilyet másutt a környéken nehezen találni lehetett. Kényelmesen beleültünk a meleg vizes medence simogató vízébe és elbűvölten gyönyörködtünk a Duna kanyarulatában, az elhaladó uszályokban és a piros tetős apró házakban, amik a nagymarosi oldalon helyezkedtek el. A látvány páratlan és felejthetetlen volt.

img_9678.jpeg

Az úszómedence mindig a Lepencei Strand elsődleges célpontja volt számunkra, akárhányszor látogattunk ide. Az élénk kék színe és a víz kellemes klóros illata magával ragadott minket és könnyedén felülmúlta a környék összes többi hideg vizes medencéjét. A mellette magasodó lelátó pedig tovább fokozta az élményt. Egyszerűen ledobtuk a törölközőnket a lelátóra, majd leugrottunk a vízbe, hogy felülmúljuk magunkat újabb és újabb dolgokkal. Ez az élmény mindig az első lépésünk volt, amikor Lepencére érkeztünk.

img_9633.jpeg

A strandolók hangja minden strandon egy alapzaj, amelyet lehetetlen nem megszeretni. A játék zsivaját, a fröcskölő víz zaja, a merész ugrások és a jókedvű nevetések hangja a meleg és hideg vizes medencék körül legalább annyira kedves volt számunkra, mint a gyermekmedence felől érkező vidám kacajoké. Ezek a hangok mindig a jó hangulatot és örömet hozták, amikor a Lepencei Strandon tartózkodtunk.

img_9652.jpeg

Ezen a strandon a levegő illata különleges és más volt, mint bárhol máshol. Nem csupán a gyógyvíz jellegzetes záptojás szaga miatt, hanem a friss levegőt szinte lehetett érezni az ínyünkben. Minden alkalommal, amikor ide látogattunk, élveztük a levegő tisztaságát és ez az érzés csak tovább növelte az élményt.

img_9677.jpeg

A jelenlegi állapot ennyire nem felpezsdítő:

Végig sétálva a pénztár felé vezető úton nem győztük kerülgetni a lóürüléket, de a strand egész területén nagyon oda kellett figyelni a lábunk elé. Azonban a terület néhol gondozott, nem úszik a gazban (de már a gyerekek sem a medencében). Felérve a medencéhez még mindig ámulatba ejtő látvány tárul elénk: a már említett boltíves csoda. Graffiti mindenhol, még ott is, ahol azt gondolná az ember, hogy lehetetlen felmászni. Csempék lehullva és a medencékben is csak az esős napok nyomai látszódnak az egykori melegvíz helyett. A panorámát, a gyönyörű látványt a strand területén kinőtt fák jelentősen korlátozzák, azonban ez orvosolható lenne. A Büfék kipakolva/kifosztva, pár darab söralátét és egy nagyon régi jégkrémes ártábla emlékeztet minket az egykori megfizethető kikapcsolódásra.

img_9636.jpeg

Mi lesz veled Lepencei Strand?

Visegrádon 1971-ben fúrtak egy 1300 méter mély termál kutat és erre alapozva 1977-ben megnyitott a panorámás strand, amely 30 évig kényeztette vendégeit, mígnem 2007-ben sajnálatos módon bezárt. Sok év pereskedés után a visegrádi önkormányzat megszerezte a termálkutat, a strand területe pedig tartozás fejébe a CIB Bank tulajdona lett. 2017-ben 643 millió forintért hirdették, majd a hirdetés mellé az alábbi felirat került: Eladva! Sokan felújítást és fejlesztést vártak, de ez nem történt meg.

img_9666.jpeg

2019-ben már láttak jeleket, hogy Zsuffa András tervezte teraszos medencék megújulnak, de hamar szertefoszlott az álom. 2020-ban még mindig semmi nem utalt arra, hogy a munkálatokat megkezdték volna. Tervek már korábban is voltak, azonban természetvédelmi területeket is érintett, így újra kellett kezdeni mindent. A beruházónak módosítani kellett a tervet, az előírásokat figyelembe véve. 2021-ben közbeszerzési eljárást indítottak, 2022-ben 4,9 milliárd  volt a nyertes ajánlat, azonban ezt nem tudták elfogadni mert a „rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő”. A közbeszerzési eljárás eredménytelen lett és továbbra sem történt semmi a terület fejlesztése érdekében.

img_9632.jpeg

2023 őszén már ténylegesen elkezdődhetnek a felújítások. Korábban azt tervezték, hogy fedett részleggel is ellátott élményfürdővé alakítják a strandot, azonban csúszott a kivitelezés, valamint a fejlesztésre szánt támogatást az állam visszavonta. A másik terv, hogy 30 luxusvillát alakítanak ki a strand területén és ezeket turisztikai hasznosításba vissza fogják venni. Valamint ezek mellett felújítják a boltíves medencét, - elképzelhető, hogy a régi úszómedence is belefér a keretbe - mindezt önerőből. Az ígéretek szerint a medencék egész évben nyitva lesznek és mindenki számára elérhetővé teszik. De ezzel már úgy vagyunk: "hiszem, ha látom!"

Képek a jelenlegi állapotról:

 

Képek a működés idejéből:

Forrás: ILoveDunakanyar, Termál Online, Panadea

Szólj hozzá

retro kép retró magyarország megye 1971 1977 archívum veszprém duna fejlesztés luxus archív támogatás villa elhagyatott medence strand visegrád panoráma állami 2020 2023 szellemváros termál kaszkád 2022 lepencei magyarországon dunakanyar enyészet luxusvilla boltív úszómedence elhagyatva vármegye 2021 lepence kaszkádos boltíves