2023. máj 19.

Elhagyatott boncterem

írta: KalandZóna
Elhagyatott boncterem

A semmi közepén?

img_6504.jpgSomogy vármegyében kalandozva, az útról megpillantottunk egy kastélyt. Mit ne mondjak, értek meglepetések...

img_6507.jpg

Ért minket pozitív és negatív dolog is. Kapu nyitva volt, sorompó felemelve. A portán senki és állapota alapján már az is mondható elhagyatottnak. Sajnos a kastélyba semmilyen úton-módon nem lehetett bejutni, mivel az összes ablakon rács, legtöbb ajtón lakat vagy össze van csavarozva. Urbexnek is van határa. Nem akarják, hogy bemenjünk, ezért megszakadó szívvel de mellőznünk kell ezt a történetet, (próbálunk engedélyt szerezni, ha sikerül, írunk róla) de ha már ott voltunk, körbejártuk a telket.

img_6514.jpg

Láttunk messziről egy nagyon begazosodott épületet. Az, hogy ennyire elhanyagolt, csak érdekesebbé tette. Érdekes, az biztos! Amikor beléptünk még nem igazán tudtuk miféle hely ez. Volt három pici mellékhelység (talán iroda, zuhanyzó, utolsó nem tudom mi lehetett).

img_6519.jpg

Aztán amikor elfordultunk a nagy helység felé már tudtam, hogy itt valami nem stimmel. Bementünk és láttuk a kettő darab boncasztalt, a földön heverő koszos mosdókagylókat darabokban és a kijárat mellett a széteső hullahűtőt - vagy halotti hűtőszekrény, teljesen mindegy hogy hívjuk, írás közben is kiráz a hideg

fullsizerender-7.jpg

Számítottam egy gyönyörű, viszonylag szép állapotú hatalmas kastélyra, erre kaptunk egy bonctermet. Kicsit utána nézve már érthető minden. A kastélyból kórházat csináltak a második világháború idején. A másik kettő melléképületről nehéz megmondani mi lehetett. Rendelő, vizsgáló vagy mosókonyha? Esetleg dokumentumokat tároltak? Utóbbit találtunk párat. Egy melléképületet sikerült felújítani, az le is lett választva kerítéssel a telektől.

Hogy lett a kastélyból kórház?

A fővárosi kórházak 1944 közepére való kitelepítése szükségessé vált Budapest sorozatos bombázásai miatt. A szükségkórházakat belügyminiszteri rendelet jelölte ki, és a kastély szolgált helyszínül a Margit és az István kórház sebészeti, szülészeti, fül-orr-gégészeti és röntgen osztályainak. A szükségkórház 100 ággyal kezdte meg működését 1944. július 18-án.

fullsizerender-1.jpg

1947-ben elkezdték a háború által okozott károk javítását a kastélyban. Azonban a munkálatok közben tűz ütött ki, amely a tetőt és az emeleti részt elpusztította. Az épületet azonban újra helyreállították, és 1947. május 15-én ünnepélyes keretek között megnyitották a tüdőkórházat, amely 100 ággyal kezdte meg a működését. A kórházat fejlesztették, majd 1951 után 120 ágyasra bővítették.

img_6536.jpg

A tüdőbetegségek számának csökkenése miatt 1976-ban belgyógyászati osztályt hoztak létre, majd 1977-ben a Marcali Kórház kezelésébe került. A kastélyban működő intézményt krónikus és utókezelő osztállyal bővítették, 80 tüdő- és 40 belgyógyászati ággyal. Azonban 2006-ban áthelyezték a krónikus osztályt a Marcali kórházba, és így a kastélyban működő intézmény 2006. június 30-án bezárt.

fullsizerender-11.jpg

Az épületet 2007-ben értékesítette az önkormányzat, és azóta teljesen elhagyatottan áll. A kastély és a hozzá tartozó park is részben elhanyagolt állapotban van. Füvet nyírják, a veszélyes fákat kivágták. Az egyik épületet 200 millió forint állami támogatás segítségével teljesen felújították, a többi épületen vagy a területen semmiféle beruházás nem történt eddig.

Képek:

 

Szólj hozzá

balaton kép youtube videó magyarország megye barcs képek kastély elhagyatott kaposvár photography marcali abandoned hullaház boncterem elhagyatva vármegye lenygeltóti urbex Somogy Zichy Szellemváros hullahűtő abandonedplace elhagyatvamagyarorszagon