2023. júl 02.

Egy elhagyatott tábor világa

írta: KalandZóna
Egy elhagyatott tábor világa

Elfeledett kalandok nyomában

img_9058.jpegTaláltunk egy helyet a Balaton északi partján, ahol már 25 éve megállt az idő, azonban csak pár éve lett elhagyatott az ifjúsági tábor.

img_9049.jpeg
Az elhagyatott tábor, amely egykoron pezsgő élettel és vidámsággal teli hely volt, ma már csak árnyéka önmagának.
A tábor területén elszórtan állnak a faházak, melyek egy időre otthont adtak a táborozóknak. Ezek a kis retró faházak egy kempinghelyiség részét képezték, összesen 17 darab található, plusz két nagyobb faházban a tanároknak vagy kísérőknek szolgáltattak szálláshelyet.

A tábor területén található egy elsősegélynyújtó faház is, amely teljes ellátással rendelkezik, hogy a szükség esetén segítséget nyújthasson. Helyi büfé és egy üres színpadi tér is várta a látogatókat, ezek mellett csocsó, pingpong asztal és tollas felszerelés is rendelkezésre állt a szórakozás érdekében. Tetővel fedett ülőhelyek nyújtottak lehetőséget a pihenésre és a társasági összejövetelekre. Parkolóhelyeket is biztosítottak a tábor látogatói számára.

img_9041.jpeg

Az étterem a tábor területén képes volt ellátni az oda érkezőket, bár a minőség nem mindig állt a legmagasabb szinten. Esténként utóvacsora mellett lehetett megbeszélni az aznapi kalandokat. A szobaszemle minden nap elengedhetetlen része volt a tábor életének, amely során a faházak rendezettsége került pontozásra. A faházak kettő  részre vannak osztva, hat-hat személy számára biztosított többnyire vas emeletes ágyakban szállást. Az "A" és "B" nevet viselő részlegek voltak az elszállásolás alapjai.

ef8a1c22-cd76-4c0f-8caf-517409e9aeac.jpeg

A tábor területén található homokkal megtöltött röplabdapálya lehetőséget kínál a sportolásra és a szórakozásra. Minden reggel 7:30-kor zenés keltés hangzott fel, amely jelezte az új nap kezdetét és felkészítette a tábor lakóit az előttük álló kalandokra. A Balaton-partra többnyire minden nap ellátogattak, hogy élvezzék a vízpart nyújtotta lehetőségeket. A tábor központjából vonattal indultak a környékre, ahol további izgalmas programok vártak rájuk. A kísérők kreatív programokkal pezsdítették fel az életet mint például a pólószaggatás, ahol a régi pólókat modernebbé tették. De ha ez sem volt elég, este 11-től éjfélig rókavadászat volt, ahol papírrókákat kellett megtalálni a tábor egész területén.

87091d98-d1b1-41b1-b1ae-1867555bf66d.jpeg

Azonban a Covid-19 járvány kitörése után a tábor zárva maradt és azóta elhagyatottan áll. A járvány miatt utazási korlátozások léptek életbe és az embereknek otthon kellett maradniuk a biztonság érdekében. Ennek eredményeként a tábor nem fogadott látogatókat és a táborozók hangos nevetése, az itteni élet vidámsága a múltba veszett. A faházak magányosan, az élettel teli kemping területe most üresen és elhagyatottan áll. Az egykor pezsgő büfé és a színpadi tér üresen kong, a röplabdapálya homokja már régóta érintetlen és ezáltal már elkezdett gazosodni.

1a25798c-edbd-4390-9138-d0b770273fa5.jpeg

A Covid-időszakban a táborozók nem élvezhették a Balaton-part nyújtotta örömöket és a tábor területén sem voltak jelen az örömteli tevékenységek. Az egyedi programok helyett csend honol a táborban és az elhagyatottság szomorú hangulata lengi be a területet. Az elmaradt találkozások, a strandon töltött napok és az izgalmas kirándulások helyett csak az emlékek maradtak meg, az elfelejtett tábor egykori pezsgése és vidámsága.

img_9055.jpeg

Az elhagyatott balatoni tábor ma csupán egy emlék, amely a régi nyarakat idézi fel. Az elhagyott faházak, az üres étterem és a magányosan álló röplabdapálya mind tanúskodnak arról, hogy egykoron itt vidáman töltötték a nyári napokat. Bár ma már senki sem jár erre, az elhagyott tábor területe mégis várja a napot, amikor újra pezsgő élettel és örömteli zajjal töltheti meg az itt töltött időt.

Képek:

A helyet azért nem tesszük közzé, hogy senki ne tudjon ide járni rongálni vagy lopni. Megértéseteket köszönjük!

Szólj hozzá

retro balaton youtube gyerek szórakozás videó magyarország megye képek veszprém gyermek emlékek ifjúsági tábor múlt róka elhagyatott vadászat kikapcsolódás kemping camping feledés elhagyatva vármegye szellemtanya urbex