2023. máj 17.

Elhagyatott gyermekkórház

írta: KalandZóna
Elhagyatott gyermekkórház

A második esély

e538e60d8d015841c4b245d148d5230e_825x600.jpg

A Veszprém vármegyei Heim Pál Gyermekkórház 28 éve zárt be és évekig elhagyatottan állt. Azonban kapott egy második lehetőséget. Na, de ne szaladjunk ennyire előre!

img_6769.jpeg

A Veszprémben található kórház története hosszú és gazdag múltra tekint vissza. Az épületet az 1900-as évek elején emelték Veszprém városában, és az egyik legkorszerűbb egészségügyi intézménynek számított a régióban.

img_6786.jpeg

Látogatásunk előtt történt:

Az Ybl Lajos tervei alapján, Csomay Kálmán és Horváth Sándor veszprémi építőmesterek irányításával mindössze egy év alatt elkészült épület 1904. október 1-jén dr. Cseresnyés József főorvos vezetésével megkezdte működését. Az akkori Nagy-Magyarország megyéiből érkező gyermekek száma kezdetben 1100 volt, de 1912-re már 4155-re emelkedett. Az első világháború következményeként a hadiárvák száma jelentősen megnőtt, és a menhely túlzsúfoltá vált.

forras_laczko_dezso_muzeum.jpeg

A trianoni békeszerződés aláírása után csak nyolc menhely maradt meg a jelenlegi Magyarország területén az egykori 18 helyett. Az intézmény a két világháború idején különösen nehéz időket élt meg. A rászoruló árva gyermekek száma hatalmas ütemben nőtt, és a csecsemőhalálozás sajnálatos módon mindennapos jelenséggé vált. 

img_6762.jpeg

1944 őszén az akkori igazgató az egészséges gyermekeket Németországba menekítette a szovjetek elől, míg a sérülteket és fogyatékosokat hátrahagyta. A háború elől menekülve, 1944 novemberében csecsemők és gondozónők érkeztek a kassai gyermekmenhelyről. A városi kórház több találatot is kapott, és a gyermekosztály teljesen megsemmisült, így a menhely épületébe költöztették a gyermekosztályt.

img_6761.jpeg

1951-ben az állami gyermekvédelmi szervezetet egészségügyi és nevelési gondozásra átszervezték, és az átmeneti gyermekotthont a közelben, az utcának a másik oldalára helyezték át. 1954. január 1-jén nyitotta meg kapuit a Heim Pál Megyei Gyermekkórház, amely a második világháború és a 60-as évek között jelentős fejlődésen ment át az állami támogatás mellett.

img_6760.jpeg

Az 1960-as években a Heim Pál Megyei Gyermekkórház tovább bővült és fejlődött. Újabb épületszárnyakat emeltek, modern orvosi eszközöket szereztek be, és a szakmai színvonal is folyamatosan emelkedett. Az itt dolgozó orvosok és ápolók elkötelezett munkájának köszönhetően a gyermekkórház egyre több betegnek tudott segítséget nyújtani.

img_6758.jpeg

Az intézmény különösen fontos szerepet játszott az ország gyermekeinek egészségügyi ellátásában. A  legkorszerűbb gyermekorvosi diagnosztikai és terápiás módszerekkel rendelkezett. Az évek során számos sikertörténet és gyógyulás született az intézmény falai között.

img_6771.jpeg

Az épület maga is átélt néhány átalakítást és felújítást az évtizedek során. Az épületegyüttes egyre modernebb és korszerűbb környezetet biztosított a betegek számára. Az épületet gondosan karbantartották és felszerelték a legkorszerűbb eszközökkel annak érdekében, hogy a gyógyulást elősegítő környezetet nyújtsanak a kis betegeknek.

img_6755.jpeg

Az évtizedek során az ország egyik meghatározó gyermekellátó intézményévé vált, ahol a gyerekek magas színvonalú orvosi kezelést és gondoskodást kaptak. Az intézmény története és hozzáállása példaként szolgált az ország többi gyermekkórháza számára is.

img_6756.jpeg

Az évek során az intézmény folyamatosan fejlődött és bővült. Új osztályok és részlegek nyíltak, ahol különböző szakterületeken dolgozó orvosok és szakemberek látták el a betegeket. Az intézmény magas színvonalú orvosi felszerelésekkel és technológiákkal rendelkezett, amelyek lehetővé tették a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eljárások alkalmazását.

img_6759.jpeg

A kórház nagyban hozzájárult a gyermekgyógyászati kutatásokhoz és oktatáshoz is. Az intézményben kiváló orvosok és szakemberek dolgoztak, akik nemcsak a betegek gyógyításában jeleskedtek, hanem tudásukat is átadták az utánpótlásnak. Az intézményben képzések és konferenciák is helyet kaptak, amelyek hozzájárultak a gyermekgyógyászat terén elért fejlődéshez.

img_6763.jpeg

Azonban az idő múlásával a Heim Pál Kórház sorsa megváltozott. A 20. század végén az egészségügyi intézmények átalakítása és centralizálása miatt a Heim Pál Kórház bezárásra került. 1995-ben véglegesen bezárták az intézményt, és az épület hosszú időn keresztül üresen állt. Az évtizedek során az épület sajnos elhanyagolttá és pusztuló állapotba került. Az időjárás hatásai és a hiányzó karbantartás miatt az épület külső és belső részei romosodtak, a homlokzatok megsérültek, a belső terek elhanyagolttá váltak. Azonban kapott egy második lehetőséget!

img_6764.jpeg

Látogatásunk:

Nem volt valami szép napunk, hideg volt és a köd is éppen csak szállt fel. Ez volt az, ami megalapozta az akkori szellemház látogatását. Kicsit félelmetes volt kintről. Amikor beléptünk, a bezárt ajtó mögött rejtőző titokzatos világba érkeztünk. Azonnal éreztem, hogy az idő múlása és az elhagyottság nyomai áthatják az épületet. A félhomályban járkálva a hosszú folyosókon, az elhagyott szobákban és a rozsdásodó lépcsőkön keresztül, egy béklyószerű érzés költözött belém.

img_6765.jpeg

Az épület falain a graffitik színes jelei és az üvegszilánkok darabjai vakítottak a félhomályban. Ezek a nyomok a vandalizmus és az elhanyagoltság keserű nyomát hordozták magukon. A színes festékkel összefirkált falakon lévő üzenetek, az elmosódott színek és a karcos felületek elmondhatták volna a helynek egykori tragédiáit és magányát.

img_6767.jpeg

Az elhagyott szobákban érzékeltem azokat a hangulatokat, amelyeket egykoron a betegek és a személyzet töltöttek meg. Az üres ágyak, a poros függönyök és a törött bútorok elbeszélték a történeteket, amelyeket már csak a falak hallgattak. Mintha még ott lebegne a múlt fájdalma és reménye, mintha hallottam volna a gyógyulásra vágyó betegek halk sóhajait és az orvosok lépteinek csendes zaját ismét feléledni. Míg végig sétáltunk a hatalmas épületben, elképzeltem az egykori életmentő beavatkozásokat és az orvosok áldozatos munkáját.

img_6770.jpeg

Miközben az omladozó vakolattal "díszített" falak között sétáltam és a visszhangot hallgattam meg, elkerülhetetlenül elgondolkodtam a múlt történésein és a hely jelenlegi állapotán. A zárva tartott és kizsákmányolt épületben való járkálás közben vegyes érzelmek töltöttek el. Egyrészről lenyűgözött az épület grandiózus építészete, az egykoron pompás részletek és díszítések, amelyek még most is árulkodtak a múlt fényéről és gazdagságáról. Ugyanakkor szomorúságot és aggodalmat éreztem, amint szembesültem az elhanyagoltsággal és pusztulással, ami az épületet körülölelte.

img_6772.jpeg

A hosszú évek során a természet hatalmas erővel tért vissza, elfoglalva a teret és az időt. Repedések nyíltak a falakon, ahol a természet belefúrta gyökereit, törött ablaküvegek, megszökkentek a terekbe. Az elhagyott épület lélegzete a nedvességtől, a penésztől és a rozsdától áradt, ami csak még inkább hangsúlyozta az elhagyatottságot és az elmúlást.

img_6773.jpeg

A graffitik színes palettája egyfajta kontrasztot képezett az épület elszürkült valóságával. Ezek az alkotások a kifejeződései voltak a közösség hangjának, akik mégsem hagyták, hogy az idő és az elhagyatottság megölje az épület lelkét. Néhány graffitin a remény, a kreativitás és az élet üzenetei bukkantak fel, mintha egy apró szikra világított volna annak sötétjében.

img_6775.jpeg

Ahogy tovább sétáltam az üres folyosókon és a lépcsőkön, éreztem, hogy az épület története és emlékei még mindig jelen vannak. A csendben és a magányban, azok a falak még mindig őrzik a betegek és az egészségügyi dolgozók hősiességét és az egymás iránti szeretetüket. Az épület hangulata megkérdőjelezhetetlenül magával ragadó volt, olyan érzés, mintha belesimulnék a múltba, és megérteném annak súlyát és jelentőségét.

img_6778.jpeg

Mégis, mindez csak egy pillanatnyi érintés volt az épület hosszú és gazdag történetéből. A gyermekkórház sok évet töltött szolgálva a közösséget és a betegeket, gyógyítva, segítve és reményt adva. Az elhagyatott állapot csupán egy fejezet volt az épület történetben.

img_6783.jpeg

Látogatásunk után:

Azonban az elmúlt években, az Európa Kulturális Fővárosa program részeként új remények kezdtek felébredni a Heim Pál Kórház jövőjét illetően. A program célja, hogy kiemelje és újraélessze a város kulturális örökségét, és az épület felújítása és átalakítása ennek a részét képezi.

img_6784.jpeg

A tervek szerint a Heim Pál Kórház megújulhat és új funkciókat kaphat. Az épületben kulturális és művészeti tevékenységeknek adhatnak helyet, mint például kiállítások, műhelyek, előadások és koncertek. Az épületnek lehetősége nyílhat arra, hogy művészeti központtá váljon, ahol a helyi és nemzetközi művészek bemutathatják műveiket, és a közönség élvezheti a kulturális programokat.

af704b6c6775951b67217a6bb95a557b_825x600.jpg

A Heim Pál Kórház felújítása nemcsak az épület külső és belső helyreállítását jelenti, hanem egy új életet is adhat az épületnek. A régi idők emlékeit megőrizve, az épület modern és vonzó központtá válhat, amely gazdagítja a város kulturális életét és vonzza a látogatókat.

ae6a697787786d6e8769d16fa21a921e_825x600.jpg

Ezek az új tervek és lehetőségek új reményt adnak a Heim Pál Kórház jövőjére. A felújítás révén az épület ismét fontos szerepet játszhat Veszprém városában, és a régi idők emlékei továbbra is élhetnek az újjáéledő kulturális központban, majd 2021 novemberében megkezdődtek a munkálatok.

tn4-acticity_2000px.jpg

A felújítás teljeskörű befejezésével és az épület átalakításával a veszprémi egykori Heim Pál Gyermekkórház új szerepet kapott, és 2023 május 12-én ünnepélyes esemény keretében átadták az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot.

tn4-web-230511_dt_9995.jpg

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében zajló legnagyobb kulturális infrastruktúra fejlesztését a VEMÉV-SZER Kft. és a VeszprémBer Építő Kft. alkotta konzorcium valósította meg. A beruházás eredményeképpen az épületet a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján visszaállították eredeti állapotába és új élettel töltötték meg. 

web-230511_dt_0020.jpg

Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ korszerű és sokoldalú létesítményként szolgál a kulturális élet szereplői és a közönség számára. Az épületben színhelyet kapnak különböző tánc- és mozgásművészeti előadások, koncertek, workshopok és kulturális események. A felújítás során az épület külső és belső részeinek eredeti stílusa és történelmi jellege megőrzésre került, miközben a modern technológiák és létesítmények kiépítése is prioritást kapott.

Képeink:

Forrás: 82nullanulla, Magyar Építők, Építészfórum, vehir.hu
Szólj hozzá

magyarország képek veszprém kastély elhagyatott photography veszprémi pál szellemváros gyermekotthon elhagyatva heim szellemház vármegye heim pál heim pál gyermekkórház urbex abandonedplace elhagyatvamagyarorszagon gyermekmenhely urbexphotography