Logo Pic
Linda Morvai 2024. október 15.

Nagy olasz felvágott teszt

A szendvicseink szinte elképzelhetetlenek valamilyen húsféle nélkül. A szalámik, kolbászok, szalonnák mellett a felvágottak is népszerűek, sokfélével találkozhatunk a hűtőpultokban. A neve ellenére az olasz felvágott magyar „találmány”, melyből sokféle változat kapható, ezeknek az előrecsomagolt termékeknek a vaktesztje látható a cikkünkben.

 ossz_35.JPG

FELVÁGOTTAK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

A felvágott definíciója: különböző, de legalább 40 mm átmérőjű, természetes vagy mesterséges bélbe töltött homogén húspépbe (prádba) ágyazott friss hús kategóriába tartozó hús, illetve szalonna mozaikokat tartalmazó, jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült, főzéssel, esetleg füstöléssel tartósított, esetlegesen szárítással utóérlelt, jól szeletelhető húskészítmények.

Érzékszervi jellemzők

Alak, méret: Egyenletes hengeres alakú, két végén elkeskenyedő.

Burkolat: A burkolat ép, sima, tiszta, a végeknél 5 mm-nél nagyobb folyadék-, lég- és zsírzsák nincs, a csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos. A szárítással történt utóérlelés esetében a burkolat enyhén ráncos.

Állomány, szerkezet, metszéslap: A rúd állománya tömötten rugalmas, jól szeletelhető, a metszéslap mozaikos, a húspép homogén állományú, 2 mm-nél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 mm-es méretű ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat. A szelet első harapás után se nem puha, se nem kemény, jól összeáll, rágási maradék nincs.

Szín, íz, illat: A vágásfelületen húspépbe (prádba) ágyazott különböző szemcseméretű azonos vagy különböző, húsból, illetve szalonna alapanyagból és jellegkialakító anyagokból álló mozaikos szerkezet látható. A metszéslap egyenletes színű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép (prád) íze mellett az ízkialakító anyagok íze érezhető, de idegen és mellékízektől mentes. A főtt húspép (prád) és a fűszerek illata érezhető, idegen szagoktól mentes. Füstölt termékek esetében füstíz és - illat is érezhető.

 

OLASZ FELVÁGOTT

Az olasz felvágott fantázianevű húskészítmény hagyományos, sertéshúsból készülő magyar felvágott. Jellegzetes íze és illata van, melyet a benne található szerecsendiónak köszönhet. Ízében jelentős szerepet kap a bors is. A felvágott 60%-a sertéshús, de található benne burgonyakeményítő, só és fehérje is.

Az egyszerű felvágottak csoportjába tartozik. Legalább 65 mm átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött készítmény, amelyet sertés- és/vagy marhahúspép kötőanyagba ágyazott, egyenletesen eloszlatott, 3-5 mm szemcseméretűre aprított sertéshús és/vagy marhahús és gyártási szalonna alapanyag mozaikok jellemeznek. Főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető készítmény. Ízének jellegét a bors, a fokhagyma, a szerecsendió és a paprika adja.

Készítése

Az alapanyagok tételenkénti kimérése után a hús feléből nitrites sókeverék és jégpehely hozzáadásával pépet készítenek, majd kutterben a hús másik felét aprítják, hozzáadják az összetevőket és a fűszereket. Előírt vastagságú bélbe töltik, amelyekből rudakat készítenek. A hőkezelés során 65°C-on leszárítják, 75°C-on 120 percig főzik, 72°C-os maghőmérsékleten való 20 perces tartással. Ezt követően evaporatív alagútban lehűtik.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

 

AZ ÉRTÉKELÉS MENETE

Illat: fűszeres hús illatot kerestünk. Ha csak enyhén, vagy egyáltalán nem éreztünk illatot, kevesebb pontot adtunk.

Íz: Elvártuk, hogy a bors és a szerecsendió is érződjön az olasz felvágotton. Ha a fűszerezés enyhe intenzitású volt, vagy a sózás mértéke volt magas, kevesebb pontot kaptunk

Állag: Megfelelő, masszívabb, de nem kemény állagot vártunk el. Ha túl puha, vagy nedves felületű volt a felvágott, az kisebb pontszámot kapott.

 

A NAGY OLASZ FELVÁGOTT VAKTESZT EREDMÉNYE

 

12. Tauris Olasz felvágott, egységár: 4 150 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont

Enyhén borsos illat. Nagyobb darálású, mozaikos felület. Nagyon enyhe fűszerezésű, utóízben érezhető egy kicsit a szerecsendió és egy kis bors.

tauris_1.JPG

 

11. Falusi Olasz felvágott, egységár: 3 600 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe fokhagymás illat. Apróbb darálású, mozaikos, nedvesebb felület. A fűszerezés közepes intenzitású, leginkább a bors és a fokhagyma érezhető rajta.

falusi_1.JPG

 

9. AUCHAN Tuti tipp Olasz felvágott, egységár: 2 530 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Nem túl intenzív, borsos-fokhagymás illat. Apróbb darálású, mozaikos, nedvesebb felület. Nagyon enyhe fűszerezés, a bors tűnik ki leginkább kóstoláskor.

auchan_tuti_2.JPG

 

9. S-BUDGET Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Közepes darálású, mozaikos, nedvesebb felület. Nagyon enyhe fűszerezésű felvágott, leginkább a só érezhető rajta.

s_budget_9.JPG

 

8. PENNY Dárdás Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, fűszerkeverékes illat. Nagyobb darálású, mozaikos felület. Ízében leginkább a bors dominál, enyhén érezhető a fokhagyma és a szerecsendió.

dardas_1.JPG

 

7. Privát Hús Olasz felvágott, egységár: 2 490 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, fokhagymás-borsos illat. Közepes darálású összetevőkből áll. Jól érezhető borsos, szerecsendiós íz.

privat_3.JPG

 

4. LIDL Pikok Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Apróbb, kb. 3 mm-es darálású, mozaikos felület. Ízében megfelelően borsos és fokhagymás.

pikok_1.JPG

 

4. TESCO Olasz felvágott, egységár: 3 490 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Apróbb, kb. 3 mm-es darálású, mozaikos felület. Ízében megfelelően borsos és fokhagymás.

tesco_23.JPG

 

4. Coop Minden nap Olasz felvágott, egységár: 3 069 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Visszafogott, borsos illat. Apróbb, kb. 3 mm-es darálású, mozaikos felület. Ízében megfelelően borsos és fokhagymás.

minden_nap_1.JPG

 

3. SPAR Regnum Olasz felvágott, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Borsos-fokhagymás illat. Közepes, kb. 5 mm-es darálású, mozaikos összetevők. Kóstoláskor legerősebben a borsot éreztük, mellette megjelent a fokhagyma, paprika és szerecsendió is.

regnum_1.JPG

 

2. ALDI Olasz felvágott, egységár: 2 527 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Fokhagymás-borsos illat. Apróbb darálású, mozaikos felület. Jól érezhető a borsos-fokhagymás-szerecsendiós fűszerkeverék és a sózása is megfelelő.

olasz_felv.jpg

 

1. KOMETA Útravaló Olasz felvágott, egységár: 3 592 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Kellemes borsos-fokhagymás illat. Közepes darálású, mozaikos felület. Kóstoláskor megfelelően sós, harmonikus fűszeres ízt éreztünk: a bors, a fokhagyma, a paprika és a szerecsendió jó arányú keverékét és a magas minőségű sertéshúsét. Kitűnő fogyasztási élmény.

kometa.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes KOMETA Útravaló Olasz felvágott a TESCO, AUCHAN, CBA, Príma, Coop, Reál és a Metro üzleteiben kapható.

olasz2.png

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
A Stuttgart elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
Nagy vaníliás krémtúró teszt
Linda Morvai • 13 nap
Egy viking vezér bizarr halála - Hatalmas Sigurd
DJP • 2 nap
A Lazio elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Danilo januárban távozhat
venember83 • 2 nap
Cikkek a címlapról
Már megint túlóra!
„Sok munkamániás a házastársa elől bujkál. Állandó elfoglaltságával igyekszik elkerülni, hogy szembe kelljen néznie az érzéseivel, vagy házastársa érzelmeivel.” (Gary Chapman) Sokan sokat dolgozunk. Túl sokat. Alig vagyunk otthon, alig látjuk a párunkat, a családunkat. Milyen hatása lesz a…
A k-pop sztárok rögeszmés rajongói
A k-pop sztárokat érő cyberbullying, azaz az internetes bántalmazás régóta súlyos probléma, és vezetett már tragédiához is. A koreai hírességekre azonban az offline világban is leselkedhetnek veszélyek, méghozzá saját rajongóik képében. A szaszeng (사생) az olyan rögeszmés rajongó megnevezése…
>